"Mnogi lože čak i gume": Kako će se Srbija izboriti za veću energetsku efikasnost?

Energetsku efikasnost mogu da realizuju oni koji su stabilni i imaju novca, ocenila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Milosz_G/Shutterstock
Ilustracija: Milosz_G/Shutterstock

Ložimo čak i gume

U Srbiji ima 1,17 miliona individualnih ložišta na čvrsta goriva, a Mihajlovićeva je istakla da treba voditi računa šta se u njih stavlja, jer mnogi lože čak i gume, i dodala da treba koristiti kvalitetnija i zdravija goriva, kao što je pelet.

Ona je danas poručila da je naša država politički i ekonomski stabilna i nema nijednog razloga da rasipamo najplemenitiji vid energije.

Mihajlovićeva je rekla da postoje uslovi da se ulaže u energetsku efikasnost, pomogne domaćinstvima da zamene staru stolariju i na taj način smanje računi za električnu energiju.

Ona je na Televiziji Hepi istakla da je Ministarstvo pripremilo četiri nova zakona i da će biti osnovana uprava za energetsku efikasnost.

"Polovinu novca za zamenu vrata i prozora subvencionisaće država i lokalna samouprava, drugu polovinu obezbediće građani", rekla je ministarka.

Navela je da stara stolarija onemogućava štednju energije, a da je za stan od 50 kvadrata potrebno oko 120.000 dinara za zamenu prozora.

"Hoćemo da motivišemo ljude da počnu drugačije da razmišljaju, da ne bacamo energiju, jer će nam to doneti i niže račune za struju", rekla je Mihajlovićeva.

Usvojeni predlozi zakona: Moći ćemo sami da proizvodimo struju i menjamo stolariju upola cene

Ministarstvo za B92.net: Kako do stotina evra za zamenu stolarije i uštede energije od 60%?

Solarni paneli: Hoćete sami da proizvodite struju? Istražujemo kada se isplati da to uradite

Ministarka je rekla da će država pomoći da se nabave i solarni paneli, koje građani mogu postaviti na krovove svojih kuća i stambenih zgrada.

"Hoćemo da omogućimo da svi koji troše elektirčnu energiju mogu i da je proizvode. Pomoći ćemo da se nabave solarni paneli i da se instaliraju na krovove, jer i oni mogu da smanje račune za 10-15 odsto, a kada nismo kod kuće i ne trošimo energiju, ona odlazi u sistem i koristite je kasnije", rekla je ona.

Istakla je da je korišćenje obnovljivih izvora energije važno i za zaštitu životne sredine.

"Svako od nas želi da živi u zdravoj životnoj sredini, to je pitanje normalnog života i budućnosti za nove generacije. I sve što kao Ministarstvo radimo kroz zakone i projekte sada znači da nema priče o energetici bez životne sredine. To je naš generacijski zadatak“, izjavila je minsitarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu