Nova merna kola kontrolišu stanje pruga u Srbiji: Vrednost - 2,2 miliona evra FOTO

Beograd -- Nova merna kola "Infrastrukture železnica Srbije" tokom dosadašnjih ispitivanja u prethodna četiri meseca prešla su uspešno više od hiljadu kilometara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Infrastruktura železnice Srbije
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Njih je proizvela ruska kompanija "Tvema", a tokom ispitivanja su merila geometriju na kolosecima, kao i profil šina sa video snimanjem koloseka.

Tokom probnog perioda ispituju se sve karakteristike ovog za naše prilike, jedinstvenog vozila za kontrolu koloseka, kao što su brzina, kočenje i ponašanja mernih kola na srpskim prugama.

Šinsko vozilo tipa "Sever 1435", snima i prati tehničke parametre železničkog koloseka, da bi se na osnovu dobijenih informacija konstatovalo stanje pruge i utvrdili svi drugi elementi od značaja za održavanje koloseka.

Ovo je prvi put nakon četiri decenije da je "Infrastruktura železnica Srbije" nabavila merna kola, za potrebe merenja geometrije koloseka i tehnički nadzor nad srpskim prugama. "Infrastruktura železnice Srbije" do sada je imala samo jedna merna kola, nabavljena pre punih četrdeset godina, sa prevaziđenom tehnologijom merenja i sa skromnim tehničkim mogućnostima.

Do sada su završene obaveze proizvođača oko obuke operatera i mašinovođa, a uspešno je završeno i testiranje mernih kola. Tokom probnih ispitivanja merna kola tipa "Sever 1435" korišćena su na barskoj pruzi do Valjeva, na trasi Beograd- Šid, Beograd- Niš, zatim Niš- Zaječar, Senta - Subotica, kao i na deonici od Beograda preko Pančeva do Tomaševca, Orlovata i Kikinde. Ove nedelje "Sever 1435" je prošao i kroz nekoliko beogradskih tunela kako bi utvrdio stanje šina i geometrije koloseka.

Stručnjaci Mašinskog fakulteta u Beogradu rade na dinamičkom i statičkom ispitivanju mernih kola, a svi dosadašnji rezultati, kao i rad na terenu dali su najviše ocene, saopšteno je iz "Infrastrukture železnice Srbije".

Foto: Infrastruktura železnice Srbije
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Vozilo je opremljeno najsavremenijim beskontaktnim sistemom merenja geometrije koloseka, koji omogućava vršenje pregleda velikom brzinom. Inovativni softver "Integral" omogućava pregled u realnom vremenu sa mogućnošću analize podataka.

Nova merna kola "Infrastrukture železnice Srbije" uspešno su okončala i merenje geometrije koloseka na novoizgrađenoj trasi pruge za velike brzine od Beograd Centra do Stare Pazove, na kojoj radove izvode kineske kompanije. To dodatno ukazuje da će ona imati veliki značaj i za verifikaciju radova i prijem novoizgrađenih pruga po najvišim evropskim standardima.

Ugovorna vrednost ovih mernih kola je oko 2,2 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nova merna kola tipa "Sever 1435", koja proizvodi ruska kompanija "Tvema" duga su 25 metara i poseduju tri merna sistema – inercijalni beskontaktni sistem za merenje geometrije koloseka po standardu EN 13848, zatim sistem za merenje profila šina, kao i sistem za video nadzor. Pored toga, postoji i mogućnost ugradnje većeg broja dodatnih funkcija.

Nabavkom novih mernih kola stvaraju se uslovi da se u narednom periodu intenzivno nastave aktivnosti na tekućem održavanju pruga, stvore uslovi za bezbedniji i redovniji železnički saobraćaj, dužina laganih vožnji smanji, a velika investiciona ulaganja i projekti rekonstrukcije i modernizacije železničke infrastrukture koji su u toku valorizuju u punoj meri

Ruska kompanija "Tvema" je svetski lider u proizvodnji i primeni sistema za dijagnozu železničke infrastrukture, a do sada je ostvarila saradnju na tržištima 38 zemalja na pet kontinenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu