Momirović za B92.net: Brzi vozovi ove, obilaznica do Bubanj potoka sledeće godine

Petlja Batajnica, kojom stanovnici tog naselja dobijaju direktan izlaz na auto-put E-75 i vezu sa starim novosadskim putem, otvorena je danas.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ
Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

"Broj 1 u Srbiji je da se uradi obilaznica oko Beograda" VIDEO

"Izgradili smo puteva više nego u Brozovo vreme"

Prema rečima predsednika opštine Zemun Gavrila Kovačevića, otvaranje ove petlje je najznačajnija kapitalna investicija obilaznice oko Beograda.

Kako ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže za B92.net, obilaznica će do Bubanj potoka biti gotova sledeće godine.

"Ceo projekat sa svim sektorima će po ugovorenom roku biti završen do septembra 2022. godine", poručuje.

Podsetimo, kako je Momirović nedavno najavio, očekuje se da do 30 . aprila bude pušten saobraćaj na deonici obilaznice od Ostružnice do Orlovače.

Tada je ocenio i da je obilaznica najteži projekat saobraćajne infrastrukture koji se trenutno gradi u Srbiji i naveo da je prethodnih meseci radi izgradnje obilaznice raseljeno nekoliko stotina ljudi, te da ostaje da se raseli još nekoliko stotina.

"Osam kilometara, dva tunela, jako zahtevna deonica, koja se gradi više od 15 godina. Oprema koja je ugrađena pre 15 ili 20 godina je potpuno propala", dodao je ministar tom prilikom.

Kada stižu brzi vozovi?

Veliku pažnju proteklih dana privlači i pruga od Beograda do Novog Sada. Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ovaj potez vozom će se prelaziti za pola sata i po ceni od 1.000 dinara.

Takođe, početkom ove godine ministar Momirović kazao je da će pruga od Beograda do Novog Sada, kao prioritetan projekat, biti završena do kraja 2021, a da će do tada, putem tendera, biti nabavljeni i brzi vozovi - oni koji mogu da idu 200 kilometara na čas.

Pitali smo ministra kada ćemo ugledati prva vozila koja će saobraćati ovom trasom.

"Prve brze vozove Štadler očekujemo do kraja godine, a testiranje same brze pruge za saobraćaj po završetku njenih radova traje okvirno do dva meseca", rekao je on za naš portal.

Na naše pitanje kakav je plan za deo pruge od Novog Sada do Subotice, Momirović napominje da je u toku eksproprijacija zemljišta.

"Čim se ona završi, plan je da se počne sa radovima i to početkom jula 2021. godine u stanici Novi Sad", najavljuje.

Srbija je veliko gradilište

Stanogradnja je uvek aktuelna tema. Mnogi upozoravaju na skok tražnje, pa samim tim i cena.

"Srbija je jedno veliko gradilište, i činjenica da smo u poslednjih par godina znatno podigli ekonomska standard u državi pa cene prate i potražnju za nekretninama. Ipak, po svim analizama tržišta, pandemija korone je ipak donela najveći skok cena u ponudi i potražnji za kućama na periferijama grada", ocenio je ministar Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 149 idi na stranu