Nove mere: Ugostitelji od ponedeljka mogu da rade? Šta je sa ostalima?

Završena je današnja sednica Kriznog štaba, na kojoj je razgovarano o popuštanju postojećih mera u borbi protiv koronavirusa.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 02.04.2021.

16:22

Nove mere: Ugostitelji od ponedeljka mogu da rade? Šta je sa ostalima?
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Krizni štab predložiće vladi nove mere koje predviđaju da ugostiteljski objekti sa baštama počnu da rade od ponedeljka, u tačno definisanim uslovima, a rad svih ostalih objekata biće produžen do 22 sata, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kada je reč o tržnim centrima, tek će biti odlučeno tokom vikenda ili početkom naredne nedelje da li će ponovo biti otvoreni, rekao je Gojković na konferenciji za medije u Palati Srbija.

Kazao je da će uslovi za ugostiteljske objekte biti tačno definisani tokom vikenda i najkasnije u nedelju obelodanjeni.

Dodao je da će, ipak, sve zavisiti od toga kakve će biti brojke tokom vikenda i da će nove mere biti primenjene ako ne bude neglih skokova broja zaraženih.

Govoreći o radu ugostiteljskih objekata sa baštama, Gojković kaže da će tek biti razmotreno koliko će građana moći da prime bašte odnosno da li će se gledati kvadratura bašte odnosno da li će moći da se iskoristi 40 ili 50 odsto površine.

Gojković je rekao da će ostalim uslužnim objektima od ponedeljka biti produženo radno vreme do 22 sata kako se ne bi veliki broj ljudi skupljao u kraćem vremenski periodu, kao što je to sada slučaj.

"O tržnim centrima ćemo tokom vikenda i pocetkom sledeće nedelje, želimo da da probamo da pronađemo rešenje i za njih. Tek ćemo videti u kojoj meri i kako ćemo im omogućiti da se uključe u rad".

Kaže da su nove mere dogovorene pošto se beleži pad broja zaraženih u velikim gradovima, a pre svega u Beogradu.

Dodaje da je stabilizovana i situacija u Novom Sadu, kao i da je povećan broj vakcinisanih građana.

Gojković je rekao da će biti pojačane kontrole na graničnim prelazima, gde se moraju strogo poštovati uredbe i mere koje su na snazi,odnosno da niko u Srbju ne može da uđe bez PCR ili bez potvrde o vakcinaciji.

Pozvao je građane da se prijave za vakcinaciju preko portala e Uprave pošto će vakcinalni punktovi raditi i tokom vikenda.

"Ako broj vakcinisanih bude rastao, sve mere i zabrane ćemo sukcesvino smanjivati dok se ne povatimo u normalne tokove života i rada", poručio je Gojković.

Na pitanje novinara, Gojković je napomenuo da će odluka da se otvore bašte biti suspendovana, ukoliko se dogodi neuobičajeno povećanje broja zaraženih u odnosu na vikende poslednjih nekoliko nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: