Cene bankarskih usluga uzletele: Održavanje računa i do 100 odsto skuplje

Banke u Srbiji još prošle godine najavile su brojna poskupljenja usluga.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 02.04.2021.

09:30

Cene bankarskih usluga uzletele: Održavanje računa i do 100 odsto skuplje
Foto: goodluz/Shutterstock

Da će obećanja biti ispunjena, uverili su se i sami građani.

I tako dok država paketima pomoći pruža podršku građanima i privredi, bankari su našli način da dodatno zarade.

Jednom od naših čitalaca stiglo je obaveštenje od banke o izmenjenim tarifama naknada. Kako kaže, skoro sve stavke su poskupele.

"Naveli su sve takstativno, usluga vođenja platnog računa - onog sa osnovnim uslugama - poskupela je 25 dinara, pa umesto 195 košta 220 dinara. To i nije toliko strašno koliko su poskupele usluge za druge vrste računa. Za neke račune, recimo, gde se usluga plaćala 400 dinara, sada zadovoljstvo košta skoro 800 dinara - preciznije, 799, što je poskupljenje od skoro 100 odsto", priča nam razočarani čitalac.

Međutim, nije održavanje računa jedino poskupelo.

"Za izvod platnog računa se plaćalo 50 dinara, po novoj tarifi biće 100 - dakle, i ove je došlo do dvostrukog poskupljenja. Cene su više i za mnoge druge stavke", dodaje naš sagovornik, naglasivši da je banka u obaveštenju napomenula da ko se ne oglasi smatraće se da je nove cene prihvatio.

Kako je ranije pisano, za podizanje novca sa bankomata banke koja nije vaša matična još pre par meseci najavljeno je da ćete umesto dosadašnjih 150 plaćati 200 dinara.

Podsetimo, kako je za Televiziju Prva nedavno rekao Dušan Uzelac, osnivač portala Kamatica, promene cena u bankarskom cenovniku su redovna stvar.

"To se često dešava i retko se desi da nešto pojeftini. Banke rade poskupljenja najčešće u tim transakcionim poslovima, na nivou plaćanja računa, podizanja sa bankomata, to su sve te sitne usluge koje su vezane za paket usluga tekućih računa", istakao je Uzelac.

Uz to, proteklih nedelja primetno je sve više tužbi zbog naplate troškova usluga, te se postavilo pitanje da li banke rade nezakonito, a više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: