Predsednik o prognozi Svetske banke za Srbiju: "Odlična vest, ali..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ima 400.000 više zaposlenih nego pre 10 godina.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2021.

12:10

Predsednik o prognozi Svetske banke za Srbiju:
Foto: EPA EFE/Andrej Èukiæ

"Morate da se borite da bi ljudi živeli bolje", kazao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će Srbija u prvom kvartalu ove godine imati pad BDP-a od samo 0,5 odsto, iako je predviđen pad od 1,3 odsto.

"Nadamo se da možemo da imamo minus 0,5 odsto. Podsećam da smo prošle godine imali ubedljivo najbolji rezultat u prvom kvartalu (sa kojim se poredi prvi kvartal ove godine)", naveo je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Kaže da je cilj da se ostvari u 2021. godini rast BDP od šest odsto i da ocekuje da će drugi i kvartal po rastu BDP-a biti mnogo bolji nego prethodne godine.

"Zato moramo da dižemo građevinsku industriju i stopu rasta, a to znači i veće plate i penzije", kazao je Vučić.

Naveo je da je u Srbiji sada 2,7 odsto više zaposlenih, kojih sada ima ukupno 2,24 miliona u Srbiji, kao i da sada ima za 400.000 zaposlenih više nego pre deset godina.

Prognoze Svetske banke

Tokom obilaska radova na autoputu Miloš Veliki, Vučić se osvrnuo i na vest da je Svetska banka povećala prognozu privrednog rasta Srbije u 2021. godini za 1,9 procentnih poena na 5,0 odsto.

"To je odlična vest, ali mi se nadamo i da će biti preko 5, da će ići na 6 i to nam zavisi od građevine", ocenio je predsednik.

Kako je dodao, sa prerađivačkom industrijom nismo imali problema nikakvih u januaru i februaru, čekamo mart.

"Poljoprivreda će da bude u istom niovu, jer teško da može da bude bolje, s obzirom da je bila izvanredna prethodne dve godine, ali u građevini očekujemo veliki napredak i korak unapred u odnosu na godinu korone, da dodatno dignemo zemlju”, naveo je Vučić.

Kako je rekao, kada je privredni rast preko pet odsto, onda nema problema ni sa zajmovima, ni sa “helikopter” novcem koji se izdvaja za građane, ni sa čim drugim.

“Pet odsto rasta, to je skoro 2,3-2,4 milijarde na godišnjem niovu, koje možete da bacite, ne u bunar, nego u dobre projekte, u infrastrukturu, a da se ne vidi, jer vam neće porasti stopa javnog duga u odnosu na BDP”, pojasnio je Vučić.

Tako zemlja stalno ide napred, a javne finansije su pod potpunom kontrolom, dodao je predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: