EU opredelila 78 miliona evra za preduzeća u Srbiji

Evropska unija je opredelila 78 miliona evra finansijske pomoći za mala i srednja preduzeća, izjavila je zamenica šefa Delegacije EU Mateja Norčič Štamcar.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.03.2021.

20:25

EU opredelila 78 miliona evra za preduzeća u Srbiji
Foto: VAKS-Stock Agency, Shutterstock

To je paket na kome se radi u okviru zajedničkog programiranja sa Vladom Srbije, dodala je.

Kako je saopštio EU info, na panelu u okviru dvodnevnog MSP foruma, Norčič Štamcar je precizirala da je taj paket deo većeg paketa od 93 miliona evra, koji je EU stavila na raspolaganje za borbu protiv Kovida-19 i njegove ekonomske posledice.

"Dalje reforme, i ne samo ekonomske reforme koje bi mogle prve da nam padnu napamet kada govorimo o poslovnom okruženju već i reforme više političke prirode kao što su pravosuđe i vladavina prava, sve idu ruku pod ruku", navodi Norčič Štamcar.

Ona kaže da je optimistična uprkos svim izazovima.

Norčič Štamcar je rekla da je pomoć EU ovom sektoru vidljiva kroz finansiranje inovacija i podršku malim i srednjim preduzećima u ruralnim krajevima preko programa EU PRO.

Na istom panelu, šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci rekao je da je EIB do danas investirala više od 4,2 milijarde evra za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu, što je čini jednom od vodećih finansijskih institucija u regionu.

Time je, prema njegovim rečima, podržano više od 28.000 preduzeća.

"Konkretno za Srbiju, EIB je investirala 2,3 milijarde evra, što je, prema našim procenama, pomoglo da se održi više od 300.000 radnih mesta", rekao je Bragonci.

Naveo je da Grupacija EIB pomaže privredu kroz saradnju sa komercijalnim ili nacionalnim bankama koje nude povoljnije uslove za mala i srednja preduzeća, u smislu nižih kamatnih stopa ili dužih rokova dospeća.

"Evropski investicioni fond pruža kreditne garancije, uglavnom za kapitalne investicione projekte, obrtni kapital, istraživanje, razvoj i inovacije", kaže Bragonci.

Tema dvodnevnog MSP foruma, u organizaciji In Store portala, uz medijsko partnerstvo nedeljnika NIN, jeste kako malim i srednjim preduzećima pomoći da se izbore sa izazovnim periodom pandemije Kovida-19.

Najavljeno je da će naredni panel biti održan sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: