Veliki interes čeških privrednika za ulaganja u Srbiju

Oko 50 privrednika iz Srbije i Češke danas će u Privrednoj komori Srbije (PKS) razgovarati o mogućoj saradnji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.03.2021.

13:15

Veliki interes čeških privrednika za ulaganja u Srbiju
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Razgovaraće se o saradnji u oblasti mašinske industrije, automobilske industrije, hemijske industrije, industrije prerade voda, zaštite životne sredine, železničkog saobraćaja, ali i u oblasti turizma i uslužnom sektoru.

To je izjavio direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović koji je istakao što su srpska i češka komora uspele da organizuju biznis forum uprkos pandemiji, uz poštovanje svih mera.

"Možemo da konstatujemo da postoji ogroman interes pre svega industrijskih čeških kompanija za saradnju sa našim kompanijama, kao i o razmatranju mogućnosti njihovog investiranja", rekao je Vesović na konferenciji za novinare.

Kaže da su u Beogradu prisutne kompanije iz oblasti mašinske industrije, automobilske industrije, hemijske industrije, industrije za preradu voda, zaštite životne sredine i alternativnih izvora energije, kompanije koje ulažu u infrastrukturu, iz bankarskog i telekomunikacionog sektora, turizma i uslužnog sektora.

Vesović ističe da danas u Srbiji posluje više od 200 kompanija sa većinskim češkim kapitalom.

Izvoz u Češku je prošle godine, kaže Vesović, i porastao uprkos pandemiji i dodao da Srbija više izvozi u Češku nego što uvozi.

Ono što Srbiju pre svega zanima, navodi on, jesu investicije i saradnja u visokim tehnologijama, tehnologijama koje su vezane za telekomunikacije i IT, ali i kreativne industrije.

Predsednik Privredne komore Češke Vladimir Dlouhi istakao je da je današnji susret sa srpskom privredom prva poslovna misija koju je Privredna komora Češke organizovala od početka pandemije.

"I to nešto govori", ukazao je Dlouhi i dodao da se u Beogradu nalazi 20 veoma važnih čeških privrednika.

Istakao je da postoji konstantan rast u trgovinskoj razmeni između dve zemlje i pohvalio Srbiju što je prošle godine imala najmanji pad BDP-a u Evropi tokom pandemije.

Dlouhi je uveren da će se ekonomski odnosi razvijati između dve zemlje u oblasti automobilske industrije, mašinske industrije, IT, energetike...

Ukazao je i da je Češka četvrta zemlja po ulaganjima u Srbiji.

Pohvalio je i što srpska vlada podržava strane investitore i što omogućava dobre uslove posovanja.

Generalni direktor "Srbija Kargo" Dušan Garibović kaže da prisustvuje današnjem forumu u nameri da izvidi mogućnosti za sradnju sa privrednicima iz Češke

Ističe da je "Srbija Kargo" železničko preduzeće za prevoz robe železnicom i da već sarađuje sa Slovačkom i Češkom, kao i da rade prevoze prema Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj.

"U proteklom periodu smo imali bilateralne razgovore sa češkim kompanijama i nadamo se da ćemo te razgovore obnoviti i danas i eventualno uspostaviti neke nove komunikacije", rekao je Garibović.

Član borda direktora „Škode“ kaže da je u Beogradu da ponudi mogućnost za investiranje u javni gradski saobraćaj i da će o tome razgovarati sa predstavnicima Grada Beograda.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2020. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Češkom je iznosila 1,16 milijardi evra.

Ukupan izvoz u robi u Češku prošle godine iznosio je 635,2 miliona evra, a u istom periodu je uvezeno 526,5 miliona evra robe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: