Za tri dana u Srbiji vakcinisano više od 22.000 stranaca: Ko je profitirao? VIDEO

Za tri dana u Srbiji je vakcinisano više od 22.000 stranaca, što je donelo i ekonomski profit.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2021.

20:20

Za tri dana u Srbiji vakcinisano više od 22.000 stranaca: Ko je profitirao? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Pored ogromne zainteresovanosti za vakcine, oživela je i tražnja za iznajmljivanjem stanova na dan, koji su, zbog pandemije i manjka turista pretrpeli velike gubitke.

Na hiljade građana iz regiona pohitalo je da se vakciniše u Srbiji, a gužva ispred štandova prelila se na pragove stanova beogradskih stanodavaca. Cene iznajmljivanja stanova na dan kreću se od 20 do 40 evra, pa je zato taj vid smeštaja primamljiv ljudima koji na kratak period dolaze u Srbiju.

"Možemo da kažemo da su stanovi koji se nalaze u blizini bolnica bukirani, najčešće su to građani Crne Gore, BiH koji bukiraju te stanove", rekla je Jana Aleksić iz Halo oglasa za Televiziju Prva.

Strani državljani vakcinisani napuštaju Srbiju, revakcinacija Astrazenekinom vakcinom zakazana im je za 12 nedelja, a njihovom povratku najviše se raduju upravo stanodavci.

"Veliki broj ljudi koji je došao iz susednih država nije imao vremena da boravi. Požurili su da prime vakcinu. Bilo je puno zainteresovanih, čekali su u kolima i brzo su se vraćali. To ne znači da za 3 nedelje, ili kada je revakcinacija, neće na vreme rezervisati stan na dan", kazala je Kaća Lazarević iz agencije za nekretnine.

Pored stanodavaca stanova na dan, profitirale su i benzinske pumpe, štandovska prodaja hrane i kafe, ali je ovakav potez Vlade Srbije doprineo na mnogo više polja pored ekonomskog.

"Ekonomija je ovde u drugom planu. Da smo planirali da profitiramo od njihovog dolaska, mi bismo otvorili restorane i tržne centre i onda bismo zaista profitirali. Ljudski odnosi su najviše profitirali, pokazali smo solidarnost. Pokazali smo da u ovim teškim trenucima ne mislimo samo na sebe već i na naše okruženje", istakao je urednik ekonomske rubrike Večernjih novosti Dušan Stojaković.

Popuštanje epidemijskih mera doprinelo bi da stranci duže ostanu i uživaju u proleću u Srbiji. Stanodavci očekuju da će se tražnja, sa lepšim vremenom, u narednim mesecima svakako povećati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: