Blokčejn stvara čuda: Tekst Njujork tajmsa prodat za 563.000 $

Kolumnista Njujork tajmsa prodao je jedan od svojih digitalnih članaka za 563.000 dolara.

Srbija

Izvor: Al Jazeera

Petak, 26.03.2021.

09:54

Blokčejn stvara čuda: Tekst Njujork tajmsa prodat za 563.000 $
Foto: Shutterstock/sylv1rob1

To je poslednji u nizu primera pomame za jedinstvenim digitalnim proizvodima koje kolekcionari grabe, prenosi Hina izvještaj AFP-a.

Cilj članka Kevina Rusa pod nazivom "Kupite ovaj komentar na blokčejnu" bio je da testira tržište i utvrdi kakvi se jedinstveni digitalni zapisi mogu prodati kao tzv. nezamenljivi digitalni tokeni (NFT).

NFT je digitalni "predmet“ poput crteža, muzike, fotografije ili videa s potvrdom o autentičnosti stvorenom "blokčejn“ tehnologijom. Smatra se da je autentičnost iza koje stoje računarske mreže neprobojna, prenosi Al Džazira.

Virtuelni predmet, a zapravo se radi o računarskom zapisu, može se prodati ili zameniti zajedno s potvrdom o autentičnosti.

NFT bum na tržištu

NFT-ovi su postali popularni proteklih meseci kad su se bogati kolekcionari u jeku pandemije okrenuli digitalnom tržištu.

U ponedeljak je prva poruka stavljena na Tviter prodata za 2,9 miliona dolara, a radi se o poruci osnivača Tvitera Džeka Dorsija.

Početkom meseca digitalni kolaž američkog umetnika Bipla prodat je putem aukcije kuće Christie’s za 69,3 miliona dolara.

Na kraju 24 satnog nadmetanja za članak NYT-a kolekcionar pod imenom Farzin kupio ga je za 350 itirijuma, kriptovalute, u protivrednosti 563.000 dolara.

Rus je najavio da će, nakon što se podmire troškovi platforme Foundation na kojoj je tekst prodat, novac biti preusmeren u dobrotvorne organizacije koje podupire Njujork tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: