Sneg pao na behar: Padavine napravile problem poljoprivrednicima, strepe za rod FOTO

Čačak -- Martovski sneg nije iznenadio, ali je ponovo obeshrabrio voćare u čačanskom kraju.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Padavine i niske temperature najveću štetu pričinile su zasadima kajsije i jagodičastom voću.

Aleksandar Stojanović voćar iz sela Miokovci kod Čačka svakog jutra obilazi svoje zasade i nada se da temperatura neće preći ispod nule, jer to bi za rane sorte bilo pogubno.

"U najvećem problemu je kajsija, slično vreme je bilo prošle godine i rod je bio desetkovan, prihodi su bili drastično smanjeni. Mi ne možemo ništa uradimo, poprilično smo nemoćni. Tokom toplog perioda krenula je vegetacia i svi pupoljci koji su bili otvoreni sada su uništeni. Još je rano da se govori kolika će šteta biti, nekad može biti dovoljno i 20 odsto zdravih pupoljaka da donese sasvim zadovoljavajući rod“, kaže Aleksandar za RINU.

Foto: RINA
Foto: RINA

Stručnjak za voćarstvo, dr Aleksandar Leposavić, ističe da je pored kajsije zbog izmrzavanja u opasnosti i drugo rano voće koje je već iscvetalo.

"Zbog nepovoljnih vremenskih uslova ni situacija u malinjacima nije obećavajuća. Rane sorte breskve koje su ušle u fazu cvetanja, takođe će da pretrpe oštećenja. Ako bude bilo još snega i niske temperature se nastave situacija će se dodatno pogoršati. Prvo netipčno toplo vreme, a zatim nagla zahlađenja stvorile su dobru podlogu za razvoj bolesti i štetočina“, rekao je Leposavić.

Iako je još uvek rano za bilo kakve prognoze, voćari ističu da ovakve vremenske prilike neće uticati na rod jabuka i višanja jer su njihovi pupoljci još uvek potpuno zatvoreni. Ovakvi vremenski uslovi nisu neuobičajeni za ovo doba godine i oštećenja se mogu javiti na ranim vrstama i sortama voćaka dok komercijalne vrste poput šljive takođe nisu ugrožene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu