Vučić: Fabrike neće gde nema infrastrukture; posao za 2.500 ljudi VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je danas u poseti Zaječaru.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2021.

09:00

Default images

Predsednik Srbije najpre je obišao radove na putu Zaječar–Knjaževac.

"Ovo je važno za istok Srbije ali ne samo za Timočki okrug već za sve ljude koji dolaze ovamo Biće posebno važno kad budemo uradili prugu Beograd-Niš. Narednih 20 dana pokušaću da obiđem sve važne infrastrukturne projekte u Srbiji jer je to važno zbog stope rasta, ali i zbog toga što to dovodi investitore, dovodi ljude u one krajeve o kojima nisu ni razmišljali. U Valjevo nikad ne bismo mogli da dovedemo, a sutra ili prekosutra idem u Valjevo. Nikada ne bismo mogli investitora da dovedemo, da ne radimo Lajkovac-Valjevo auto-put i da nismo 'Miloš Veliki' uradili", rekao je Vučić. "Moraju ministri i javna preduzeća da počnu da troše pare."

"Nekad je Knjaževac bio, do dvehiljaditih kad nije sve uništeno, jedan od industrijskih centara. Danas moramo da brinemo o putu... Ali dobro, napravićemo pa će bar narednih 20 - 30 godina da bude drugačije, da bude bolje", rekao je predsednik. Vučić je prisutne upitao i "Ovo oko pruge, koliko košta da se napravi da ide 120, a ne 80? Niste ni pokušavali?", na šta je ministar Momirović kazao da to ne bi bilo racionalno. "Potrošili bismo dosta novca, a nemamo tu frekvenciju u saobraćaju", kazao je Momirović.

"Bez povezivanja s drugima nema ništa", dodao je Vučić govoreći o gradnji pruge i povezivanju s Bugarskom i Rumunijom.

Sa predsednikom, u obilasku radova su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, v. d. direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

"Zaječarski okrug predstavlja četiri opštine - Zaječar, Knjaževac, Sokobanju i Boljevac. Ove godine će se uložiti 700 miliona, plus rehabilitacija ovog puta koja je skoro milijardu i po, znači ukupno dve milijarde i 200 hiljada. Za poslednjih pet godina uloženo je tri milijarde i 700 miliona - to je otprilike 30 miliona evra. Znači, svake godine u svaku opštinu ulažemo oko 150 - 200 miliona, zavisi od grada ili opštine", rekao je Drobnjak.

"Ovaj put dugačak je 24 kilometra, vidite kako je loš, ovo će da se završi do decembra meseca", dodao je.

Radovi, prema projektu, obuhvataju rehabilitaciju i dogradnju puta kako bi se ispunili svi zahtevi za unapredenje bezbednost saobraćaja. Ranije je već urađen put od Zaječara do Vratarnice, a sada se radi od Vratarnice do Knjaževca.

Radove na toj deonici izvodi preduzeće Integral inženjering iz Republike Srpske. Ugovorena vrednost radova je 12,5 miliona evra. Rok za završetak radova na delu od Vratarnice do Knjaževca je 18 meseci, odnosno do 20. februara 2022.

U toku su radovi na mostovima kod sela Vratarnica, mosta preko Jelašničke reke, u blizini Malog Izvora, Minićeva, Gornjeg Zunića i skretanja za Debelicu i Jakovac. Radovi na mostovima počeli su u oktobru i biće završeni do 1. novembra. Na toj deonici ima ukupno 11 mostova.

Rehabilitacija deonice će obuhvatiti sanaciju postojeće i izgradnju nove kolovozne konstrukcije u skladu sa projektom, zatim sanaciju sedam mostova, izgradnju četiri nova mosta sa prethodnim rušenjem starih, rehabilitaciju postojećih i izgradnju novih potpornih zidova i cevastih propusta. Takođe, obuhvata i unapređenje odvodnjavanja puta, izradu nove horizontalne i vertikalne signalizacije, izgradnju kružnog toka na mestu sadašnje petlje Selačka sa osvetljenjem u LED tehnologiji.
Foto: Printskrin/TV B92
Vučić je obišao i petlju Salaš.

"Zaječar–Negotin mora da se završi. Imamo i velike industrijske planove, da zaposlimo ljude", rekao je ovom prilikom.

Od nadležnih je dobio uveravanje da će radovi na petlji biti završeni za 90 dana. Naglasio je da se radi o veoma važnoj saobraćajnici, jer država ima velike planove za Prahovo, po pitanju podizanja industrije.

"Ovo je bitno i za Dušanovac, Radujevac, deo borske i kladovske opštine, sve prema Brzoj Palanci. Posle možemo da razgovaramo o dolasku investitora i svega drugog", naglasio je Vučić.

On je ukazao da samo put Knjaževac–Minićevo–Vratarnica košta 12,5 miliona evra.

"Tako je svuda u Srbiji, pa vidite koliko novca nam treba. A, cilj je da imamo osam auto-puteva u izgradnji do kraja godine", podvukao je on.

Vučić je istakao da putevi život znače građanima. Obećao je da će sa ministrom finansija Sinišom Malim ponovo razgovarati i videti da li može da se obezbedi 550 miliona za put Negotin–Zaječar, kako bi se on "skinuo sa dnevnog reda". Izrazio je ujedno žaljenje zbog toga što ovaj put nije mogao da poseti okolna sela, kako bi porazgovarao sa meštanima, i u razgovoru sa njima ustanovio koliko su im značajni putevi koji se grade, a na kojima, dodao je, poslednje četiri decenije niko nije radio.

Na kraju, Vučić je obišao završne radove na putu za industrijsku zonu.

"Danas je prvi od 25-26 dana u kojima ćemo obilaziti projekte po celoj Srbiji. Pre svega, za obične ljude je važno što tu ulažemo novac. Ovo je važno i za ljude koji žive u istočnoj Srbiji, ali i za one koji žele da ovaj deo Srbije posete. Ja sam zahvalan Aptivu, koji će za godinu dana zaposliti 2.500 ljudi. To je spas za grad, imaće neuporedivo veće prihode i moći će da ulaže mnogo više, nezavisno od centralne vlade i Beograda", rekao je Vučić. "Samo u ove puteve koje ste danas videli moraćemo da ulažimo preko 2,2 milijarde dinara, što je više od 20 miliona evra."

Istakao je i da "fabrike neće gde nema infrastrukture".

"Sa Aptivom radimo godinama i godinama se borimo da ga dovedemo u Zaječar. Molio sam ljude iz Aptiva, imali smo brojne sastanke i posete, baš za Zaječar sam molio, jer sam želeo da podignemo istok Srbije, na to sam ponosan", istakao je Vučić.

Naveo je da nova fabrika kreće sa izgradnjom septembra, oktobra najkasnije, a biće otvorena decembra 2022. godine.

"Posle toga će i druge kompanije doći u ovu industrijsku zonu, kad vide da smo uradili saobraćajnice, kanalizaciju. To je važna vest za ceo okrug. Mi s njima imamo iskustva, otvarali smo zajednu prvu ili drugu fabriku posle 40 godina u Novom Sadu", naveo je Vučić.

Na pitanje novinara zašto je izabrao baš Zaječar za obilazak, te da li to ima veze sa političkom kampanjom, Vučić je odgovorio da ovde nije govorio ni o kakvim lokalnim izborima, niti nečem drugom, iako bi voleo da rezultat bude pozitivan. "Nisam se time bavio uopšte", naglasio je predsednik.
Foto: Printskrin/TV B92
Vlada Srbije uložila je 200 miliona dinara u infrastrukturno opremanje industrijske zone Zapad, što podrazumeva izgradnju saobraćajnice, kanalizacije i elektromreže.

Tu će biti izgrađena fabrika za proizvodnju kablova Tel kabl, što je prva investicija u toj industrijskoj zoni. Takođe, irska kompanija Aptiv, jedan od svetskih lidera u proizvodnji električnih instalacija za putnička vozila, najavila je gradnju nove fabrike u Zaječaru, gde će otvoriti 2.500 radnih mesta.

Inače, Zaječar je na spisku projekta "Srbija 2025" koji se rade sa kineskom kompanijom CRBC i taj grad dobiće 50 kilometara nove kanalizacione mreže. Iz republickog bužeta izdvojena su i dva miliona evra za rekonstrukciju fabike pijaće vode u Zaječaru, a za rekonstrukciju zdravstvenog centra u tom gradu još 35 miliona evra.

"U 42 sela uz Zaječar ćemo u narednih par godina još 1,2 milijarde dinara uložiti u potpunu rekosntrukciju svih puteva u selima", najavio je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: