Projekat na kom se godinama radilo: Korak bliže ka prvoj deonici auto-puta Niš–Merdare

Koridori Srbije saopštili su danas da su objavili javni poziv za dostavljanje ponuda za radove na izgradnji auto-puta E-80 Niš–Merdare za prvu deonicu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2021.

16:12

Projekat na kom se godinama radilo: Korak bliže ka prvoj deonici auto-puta Niš–Merdare
Ilustracija: Depositphotos, rasica

Kako se navodi, deonica je dugačka 5,5 kilometara, a rok za dostavljanje ponuda je 25. maj ove godine.

Prva faza auto-puta E80 Niš–Merdare, od Niša do Beloljina, u dužini od 37,4 kilometara biće finansirana iz sredstava zajma i investicionog granta koja su Republici Srbiji stavili na raspolaganje Evropska banke za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banke.

Zajam EBRD-a iznosi 85 miliona evra, zajam EIB-a je 100 miliona evra, a grant (bespovratna sredstva) koji daje EIB-a (WBIF) 40,6 miliona evra.

Za preostale tri deonice auto-puta od Niša do Beloljina intenzivirane su aktivnosti na pripremi projektno-tehičke i tenderske dokumentacije, i očekuje se ubrzano objavljivanje javnih poziva, kažu u Koridorima Srbije.

"Ovim pozivom još jednom pokazujemo da smo spremni za radove na projektu od ogromne važnosti za celu zemlju. Gradnja auto-puta Niš-Merdare ide sasvim po planu i rokovima koje smo najavili", kaže v. d. direktora Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Naveo je da ulazimo u fazu gradnje kada će građani Niša i okoline, kao i celog Topličkog okruga videti da se ostvaruje ideja na koju su čekale generacije. Naglasio je da ovog projekta ne bi bilo bez ogromnog angažovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u njemu prepoznao stratešku šansu za razvoj ovog dela Srbije.

Radovi sredinom godine

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali ranije je najavio da se početak radova očekuje sredinom ove godine.

"Projekat je deo Vašingtonskog sporazuma i izgradnja puta će doprineti regionalnom razvoju. S druge strane, ovaj projekat nam se uklapa u plan Srbija 2025", rekao je krajem prošle godine ministar finansija prilikom potpisivanja Ugovora o kreditu za projekat izgradnje.

Trasa autoputa Niš–Merdare–Pločnik

Novi auto-put bi trebalo da poveže Niš i albansku luku Drač, a deo od Niša do Merdara biće dug 77 kilometara. Trasa budućeg auto-puta ide od Merošine (Niša), zatim Topličkim okrugom pored Prokuplja, Beloljina, Pločnika, Kuršumlije do Merdara.

Značaj auto-puta je u tome što će povezati oko pola miliona građana koji žive u Pirotskom, Nišavskom i Topličkom okrugu, a kod Niša će se povezati na Koridor 10 i omogućiti Srbiji izlazak na albansku luku Drač na Jadranskom moru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: