"Ne znate kako je to kad imate novac, a ne možete da kupite hranu" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u višednevnoj poseti bliskoistočnim zemljama - Ujedinjenim Arapskim Emiratima i kraljevini Bahrein.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 15.03.2021.

09:32

Foto: Screenshot/Prva TV

Sa njim u delegaciji bio je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je za Prvu TV govorio o rezultatima tih poseta i dogovorima koji su sklopljeni.

"Rezultati su prevazišli naša očekivanja. Fabrika vakcina koja će se graditi u okolini Beograda je neverovatna stvar za Srbiju. To je najvažnija stvar za zdravlje stanivništva u godinama koje su pred nama", kazao je Nedimović.

"U ovom trenutku izvozimo u Emirate jabuke, bobičasto voće, ali u Bahreinu nismo skoro uopšte prisutni. I jedni i drugi otvorili su svoja vrata za našu robu, a to su jedan od platežno najsposobnijih tržišta", ističe ministar poljoprivrede.

"Tamo je roba dosta skuplja i to je šansa za nas", dodaje Nedimović i objašnjava da smo ovladali tehnologijom pakovanja, a to je važno jer se različito pakuju proizvoodi za EU i ove dve zemlje.

"Za Emirate, Bahrein, Maleziju, morate da imate 112-116 plodova u kutiji od 18 kilograma, to su sitnije jabuke nego ono što ide na tržište EU", objašnjava ministar.

Prema njegovim rečima, pandemija je ostavila neverovatne traume na onaj deo planete koji nema sopstvenu proizvodnju hrane. Takve su zemlje Emirati i Bahrein.

"Kazali su mi 'ne možete verovati kakva je to situacija kad imate novac a ne možete da kupite hranu'. Oni su videli da Srbija može da proizvede više nego što su joj potrebe

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: