Žene koje mogu da budu primer drugima: Ministarka Atanasković posetila uspešne firme

Ministarka privrede Anđelka Atanasković posetila je firme "SuperBox" i "Dessert Čačak", gde je ukazala na značaj ženskog preduzetništva u Republici Srbiji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo privrede
Foto: Ministarstvo privrede

Saznajte uslove: Kako da dođete do miliona dinara bespovratne pomoći?

Konkurišete za bespovratna sredstva? Obratite pažnju u koju svrhu želite da ih koristite

Nije samo novac u pitanju: Saznajemo šta još nudi program Ministarstva privrede

Poseta je organizovana povodom Dana žena, a na inicijativu Udruženja ženskog preduzetništava "Nadežda Petrović – Čačak".

"Drago mi je što smo danas u domaćim firmama kojim uspešno rukovode žene koje mogu da budu primer drugima. Osnaživanje žena koje žele da se otisnu u preduzetničke vode i pokrenu svoj biznis jedan je od prioriteta rada resora kojim rukovodim. Prvi put ove godine Ministarstvo privrede opredelilo je sredstva u visini od 100 miliona dinara za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene i mlade, kako bismo im pomogli u prvim, najrizičnijim godinama bavljenja preduzetništvom. Povodom Dana žena pozvala bih sve dame koje žele da se otisnu u preduzetničke vode da to i učine, a resorno Ministarstvo će im pružiti maksimalnu podršku u tome”, rekla je ministarka.

Atanaskovićeva je istakla da je ovo još jedna u nizu poseta lokalnim samoupravama, koje organizuje Ministarstvo privrede uz podršku Privredne komore Srbije, sa ciljem razgovora na temu unapređenja privrednog ambijenta i promocije programa podrške koji su im na raspolaganju tokom ove godine.

Ministarka je podsetila da je, pored programa namenjenog ženama i mladima, Ministarstvo privrede obezbedilo i bespovratna sredstva za još tri programa finansijske podrške, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

"Za nabavku opreme opredeljeno je 1,55 milijardi dinara, za razvojne projekte 200 miliona dinara, a za početnike u poslovanju 150 miliona dinara. Pored toga, obezbedili smo i set usluga koji podrazumeva neophodne informacije, besplatne obuke, savetodavne usluge i mentoring, što je nekada značajnije od novca", objasnila je ministarka.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je značaj podrške Ministarstva lokalnim privrednicima.

Foto: Ministarstvo privrede
Foto: Ministarstvo privrede

Ulažete u startap? Možete dobiti do 40% potrebnog novca - bespovratno

Prvi put ove godine: Iz Ministarstva dobre vesti za vlasnike turističkih agencija i hotela

Ministarka privrede posetila uspešne firme: "Subvencije pametno upotrebljene"

"Sa ministarkom smo u utorak imali razgovor u njenom kabinetu, a ona je već danas u Čačku. Našu ministarku krasi znanje i iskustvo u privredi. Trudimo se da kroz zajednički angažman osnažimo naš domaći privredni sektor", rekao je on.

UPŽ "Nadežda Petrović", koje okuplja preko 50 preduzetnica, vlasnica i direktorki uspešnih firmi, zalaže se za podršku i pomoć preduzetnicama iz Čačka i okoline, posebno mladim osobama koje žele da pokrenu sopstveni posao.

“Poseta ministarke Atanasković daje nam uverenje da je afirmacija i osnaživanje ženskog preduzetništva globalna težnja koju je naša država prepoznala i konkretnim merama podržala kao rešenje za održivu poslovnu budućnost. Programi Ministarstva privrede od vitalnog su značaja za privredu. Mi kao majke preduzetnice dobijamo dodatnu snagu da se borimo da naša deca ostanu u Srbiji ili da se u nju što skorije vrate", rekla je predsednica Udruženja Vesna Baur.

Vlasnica firme "SuperBox" Mirjana Tutunović rekla je da je njena firma korisnik sredstava Ministarstva privrede iz programa "Podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte 2020", kao i kovid sredstava za likvidnost. Prema njenim rečima pored kredita, iz sopstvenih sredstava su izvršili ulaganje u proširenje kapaciteta, danas zapošljavaju 20 radnika, a tokom pandemije su čak povećali broj zaposlenih.

Zorica Selaković, vlasnica firme "Dessert Čačak", koja se bavi proizvodnjom torti i kolača i koja zapošljava oko 30 radnika, dobitnica je mnogobrojnih priznanja - Žena zmaj, Ambasadorka ženskog preduzetništva, Dobročiniteljka za 2020. godinu. Uprkos izuzetno teškom periodu i 90 odsto obustavljenoj proizvodnji tokom pandemije, donirala je torte i kolače volonterima i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

"Izuzetno mi je drago što sam imala priliku da ugostim ministarku Atanasković, ženu koja razume šta je privreda, ali i sa kojima se teškoćama susrećemo. Svojim dolaskom dala nam je snagu da nastavimo dalje, a mladim ženama da se otisnu u predizetničke vode", rekla je Selakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu