"Srbija treba da bude nezaobilazna ruta u energetici" VIDEO

Ministarka energetike Zorana Mihajlović gostovala je na TV Prva.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 04.03.2021.

10:22

Foto: smereka/Shutterstock

Ona je ovom prilikom govorila o značaju energetskog sektora za ekonomiju Srbije, kao i o zaštiti životne sredine.

"Rudarstvo i energetika mogu da doprinesu rastu BDP-a i privrednom razvoju zemlje i više nego saobraćaj i građevinarstvo. Pripremili smo nove zakone, stvaramo povoljno orkuženje za nove investicije, kojih može da bude mnogo više u energetici. Prema prvim procenama, pričamo o najmanje četiri do pet milijardi evra", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da energetika mora da bude jaka i da bi Srbija trebalo da bude nezaobilazna ruta.

"Važno je da znamo kakva su nam mineralna bogatstva, na koji način mogu da se eksploatišu, kakvu korist od toga imaju država i građani. Važno je i da gradimo nove hidroelektrane, da više koristimo obnovljive izvore energije, da reformišemo preduzeća i ulažemo u distributivnu mrežu, da nam se ne dešava da ljudima nestane struja na 15 sekundi, pa da im stradaju uređaji. Isto tako, hoćemo da ulažemo u energetsku efikasnost, da se kroz Upravu za energetsku efikasnost okrenemo ka građanima i pomognemo im da zamene prozore i vrata, da se izoluju stambene zgrade, jer trošimo četiri puta više energije od zemalja u okruženju. Moramo da se ponašamo racionalno prema resursima kojima raspolažemo", dodala je ona.

Mihajlovićeva je podsetila i da Srbija danas ima dva pravca dotoka gasa, te da će uskoro biti raspisan tender i za izgradnju interkonektora Niš-Dimitrovgrad, koji povezuje Srbiju i Bugarsku.

"Srbija je centralna zemlja u ovom delu jugoistočne Evrope, mi smo tranzitna država, važno je da se povežemo sa regionom, da obezbedimo nove dotoke, ali i snabdevače gasom. Da budemo nezaobilazna ruta, kao i u saobraćaju, da kad god energija treba da prođe, da ide preko Srbije", rekla je ona.

"Zaštita životne sredine naš generacijski zadatak"

"Pitanje kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine zahteva zajednički rad svih nas. I ne radi se o tome da li hoćemo da radimo na tome ili ne, to je pitanje zdravlja građana naše zemlje. S druge strane, ukoliko se time ne pozabavimo, bićemo ekološki pregaženi i u obavezi da plaćamo razne takse i bacamo milijarde. Potreban nam je sveobuhvatan plan, sa ministarkom Irenom Vujović pripremamo akcioni plan za klimu i energetiku. Važno je da uključimo i lokalne samouprave i da svi zajedno doprinesemo obezbeđivanju kvalitetnijeg vazduha. To je naš generacijski zadatak", rekla je ministarka energetike.

Mihajlovićeva je dodala i da se u "Elektroprivredi Srbije" pravi plan ulaganja u zaštitu životne sredine, koji će iznositi nekoliko milijardi.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: