"Prijavljivanje za novu pomoć kreće 28. aprila"; Ko će koliko novca dobiti? VIDEO

„Zvanični podaci pokazali su da najmanji pad u Evropi ima Republika Srbija“, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2021.

09:19

Foto: Screenshot/Prva TV

„Juče je zavod za statistiku izašao sa poslednjim podacima za 2020. godinu, to je ono o čemu je predsednik Vučić govorio kada je pričao da smo najbolji u Evropi. To se nikad nije desilo. Mnoge razvijenije zemlje od nas mnogo su više pale. Mi smo u 2020. godini imali stopu nezaposlenosti od devet odsto“, kazao je Mali na Prvoj TV.

Apsolutno smo zadržali stabilnost naših javnih finansija, rekao je Mali. Kaže da Srbija sve lekove i medicinsku opremu plaća na vreme i da ih zato imamo mnogo.

Prema njegovim rečima, "upkos pandemiji, prosečne plate rastu, možda smo jedina zemlja u Evropi gde smo krenuli sa povećanjem plata, penzija, minimalne zarade".

"Očekujući otvaranje globalne ekonomije, kako ide vakcinacija, mislim da je Srbija dobro pozicionirala sebe kada je reč o rastu", rekao je Mali, i dodao da smo jasno definisali dva prioriteta: borbu za spas ekonomije i borbu za živote i zdravlje građana.

"Nije problem i da se država zaduži ako treba, ali da sačuvamo svako radno mesto", dodao je.
"Svi zajedno smo prošli kroz reforme od 2014. godine. Prosečne plate rastu, čak i sada u ekonomskoj krizi", rekao je Mali, i dodao da prvi i drugi paket iznose 704 milijarde dinara, treći paket je 250 milijardi dinara.

Ministar je pokazao koje sve elemente sadrži paket pomoći koji sleduje građanima i privredi. Radi se o tri puta po pola minimalne zarade za 1,5 miliona radnika, što je ukupno 48.000 dinara.

"Pomoći ćemo i turizmu i ugostiteljstvu koji će dobiti još jedan minimalac", kazao je Mali. Kako je rekao, gradski hoteli dobijaju 350 evra po krevetu i 150 evra po smeštajnoj jedinici, a prošle godine je 312 hotela dobilu tu pomoć.

Mali je ukazao na to da smo napravi način strukturirali prošla dva programa. "Na sve to se ide sa podrškom građanima. Dva puta po 30 evra za sve punoletne koji se prijave. U maju i novembru dodatnih 50 evra ide penzionerima, oni ne treba da se prijavljuju, automatski će dobiti već prve nedelje maja prvih 30 evra, a u septembru 50 evra", rekao je Mali.
Foto: Screenshot/Prva TV
Mali je pomenuo da će u narednih nekoliko dana odlučiti da li će biti neke pomoći za nezaposlene.

On je podsetio da se prošle godine 6,1 milion građana Srbije prijavio za pomoć od 100 evra.

"Prijavljivanje za novu pomoć kreće 28. aprila, kao i prošle godine - preko kol centra ili portala Trezora Republike Srbije", rekao je ministar.

Prijavljivanje traje do maja, dakle ko napuni 18 godina između maja i novembra - ne može da se prijavi, objasnio je.

"Razgovaramo sa Ministarstvom poljoprivrede, da vidimo da li je neophodno podržati individualne poljoprivredne proizvođače. Nemojte da brinete, mi ćemo da pomognemo", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: