Kako Srbi kupuju nekretnine: Dominantno u kešu i to u evrima

Novi izveštaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) izneo je više detalja o načinu na koji se kupuju nekretnine u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92/A.R.

Ponedeljak, 01.03.2021.

14:45

Kako Srbi kupuju nekretnine: Dominantno u kešu i to u evrima
Foto: Depositphotos, zestmarina

Između ostalog, kada je reč o zastupljenosti valuta u prometu nepokretnosti, dinari i evri su očekivano najčešći, dok ostale valute učestvuju u prometu sa samo 0,1 odsto.

Tako kada je u pitanju zemljište, oko 70 odsto prometa u prošloj godini vršilo se u evrima, a oko 30 u dinarima. Kada se govori u objektima, tu je disproporcija još veća - oko 88 odsto (evri) prema 12 odsto (dinari). I posebni delovi objekata dominantno su prometovani u evropskim novčanicama - preciznije, u čak 95 osto slučajeva.

Posmatrano po godinama u periodu od 2018. do 2020. godine, broj prometa nepokretnosti u evrima beleži rast u odnosu na broj prometa u nacionalnoj valuti.
Foto: Printskin, RGZ
Način plaćanja

Kada je reč o načinu plaćanja, u 2020. godini je na tržištu bio dominantno gotovinsko plaćanje sa udelom od 86%.

Gotovinom se najviše plaćalo zemljište – 99% prometa zemljišta, mešoviti prometi u 96% mešovitog prometa nepokretnosti, objekti u 91% prometa objekata i posebni delovi objekata u 71% prometa posebnih delova objekata.

Posmatrano po godinama, u periodu od 2018. do 2020. godine, plaćanje iz kreditnih sredstava je u blagom porastu kod kupoprodaja posebnih delova objekata. U 2020. godini je zabeleženo povećanje kreditnog finansiranja posebnih delova objekata za 4% u odnosu na prethodnu godinu.

Gde se najviše dižu krediti za stan?

Najveći udeo kreditnog finansiranja stanova u prometu u 2020. godini bio je zastupljen u Vranju – 63%, a u još 4 grada je zabeleženo učešće kreditnog finansiranja stanova iznad 40% - Kragujevac, Kraljevo, Čačak i Užice.

Gotovinsko plaćanje prometa stanova sa udelom iznad 80% imali su Novi Pazar – 94%, Prokuplje – 85%, Loznica – 84%, Bor – 82% i Kruševac – 80%.

Posmatrano po godinama, plaćanje stanova iz kredita u odnosu na gotovinsko plaćanje je u blagom porastu, od 5% u odnosu na 2019. godinu.

Novogradnja u odnosu na starogradnju

Kako se dodaje u izveštaju RGZ, u 2020. godini stanovi u novogradnji su u 66% prometa plaćeni gotovinom u odnosu na 34% plaćenih iz kreditnih sredstava.

Kod prometa stanova u starogradnji je udeo plaćanja gotovinom iznosio 69% od svih realizovanih prometa.

Kako je moguća tolika dominacija gotovinskog plaćanja?

Kako je nedavno za TV Prva objasnio Milić Đoković iz Privredne komore Srbije, razlog tome su vezane transakcije.

"To je statistički tačan podatak. Jer naše tržište je tržište takozvanih vezanih transakcija - 90 posto prodavaca su posle toga kupci. On kad prvi put primi novac, proda stan, on je automatski keš kupac", pojašnjava Đoković.

Jovana Rančić, agentkinja za nekretnine dodala je da se podaci koji govore da je veći broj gotovinskih kupaca dobijaju "malo drugačijim računanjem".

"Vama Zavod za statistiku kao gotovinskog kupca vidi i onog ko je uspostavio hipoteku na svojoj nekretnini. Samim tim nova nekretnina koju on kupuje ne poseduje hipoteku i njega Zavod vidi kao gotovinskog kupca, međutim, mi ovakve kupce tretiramo kao kredite, bez obzira što se ne uspostavlja na novoj nekretnini", istakla je ona gostujući na pomenutoj televiziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: