Uspešna proizvodnja zelene energije: Februarski rekordi hidroelektrana EPS-a

Posle uspešne i rekordne proizvodnje u januaru, hidroelektrane „Elektroprivrede Srbije“ nastavile su sa obaranjem proizvodnih rekorda.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPS
Foto: EPS

Potpuno revitalizovana hidroelektrana „Zvornik“ i u februaru je imala rekordnu proizvodnju.

Ova HE je proizvela 72,653 miliona kilovat- sati električne energije što je za 26 odsto više od prethodnog rekorda u februarskoj proizvodnji koji je iznosio 57,769 miliona kWh. Zbog povoljne hidrološke situacije, revitalizovanih agregata i visoke pouzdanosti, plan proizvodnje za februar premašen je za 120 odsto.

I najveća hidroelektrana na Dunavu „Đerdap 1“ proizvela 655, 680 miliona kWh i postavila rekord u proizvodnji električne energije za februar.

Na ostvarenje ovakvog rezultata najveći uticaj je imala povoljna hidrološka situacija i pogonska spremnost agregata. U HE „Đerdap 1“ do sada je revitalizovano pet agregata, a kada bude završena revitalizacija poslednjeg agregata, ova HE biće u mogućnosti da proizvodi više električne energije, u skladu sa hidrološkom situacijom.

Uslove za ovako uspešnu proizvodnju stvorili su dobra tehnička priprema, modernizacija HE, kao i priprema jezera za nadolazeće vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu