Prvi put ove godine: Iz Ministarstva dobre vesti za vlasnike turističkih agencija i hotela

Dobre vesti stižu za privrednike iz turističkog sektora.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, GeorgeRudy
Foto: Depositphotos, GeorgeRudy

Saznajte uslove: Kako da dođete do milion dinara bespovratne pomoći?

Konkurišete za bespovratna sredstva? Obratite pažnju u koju svrhu želite da ih koristite

Nije samo novac u pitanju: Saznajemo šta još nudi program Ministarstva privrede

Naime, od ove godine za bespovratna sredstva iz programa Ministarstva privrede namenjenom početnicima u poslovanju mogu da konkurišu i oni privredni subjekti koji se bave turizmom.

Kako za B92.net navode iz Ministarstva, pravo da se prijave imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, a po prvi put to će moći da urade vlasnici turističkih agencija i smeštajnih kapaciteta – motela, apartmana, hotela... Za bespovratna sredstva i povoljne kredite Fonda za razvoj mogu se javiti kako oni koji se bave proizvodnim, tako i oni koji se bave uslužnim delatnostima.

Delatnosti koje ne mogu biti podržane programom su primarna poljoprivredna proizvodnja, trgovina, transport putnika i robe, proizvodnja duvana, građevinska delatnost, konsultantske usluge.

Visina sredstava

U Ministarstvu privrede pojašnjavaju da ova finansijska podrška privrednicima predstavlja kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava države i 70 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj, odnosno 40 odsto bespovratnih sredstava države i 60 odsto povoljnog kredita Fonda za privredne subjekte u nerazvijenim područijima.

Rok otplate kredita je do 5 godina u okviru koga je grejs period do jedne godine, uz kamatu od 1 odsto uz garanciju banke ili 2 odsto godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja.

Za šta se može iskoristiti novac?

"Namena sredstava obuhvata sve ono sto je bitno početnicima. Javni poziv važi za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme, tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove. To znači, da sem nabavke opreme i mašina sredstva mogu da se koriste i za manje adaptacije poslovnog i proizvodnog prostora, a 20 odsto može da se koristi za operativne troškove odnosno za pokriće troškova poput zakupnine, nabavke repromaterijala, komunalnih troškova...", navode iz Ministarstva za naš portal.

Foto: Depositphotos, librakv
Foto: Depositphotos, librakv

Dodatni novac za dve grupe preduzetnika: Ministarstvo za B92.net o bespovratnim sredstvima

Ulažete u startap? Možete dobiti do 40% potrebnog novca - bespovratno

Za sprovođenje ovog programa Ministarstvo privrede je opredelilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava, dok će se preostali iznos investicionog ulaganja finansirati iz povoljnog kredita Fonda.

Besplatna obuka

"Preporuka je i da se osnivači privrednih subjekata, koji konkurišu za sredstva po Programu, obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi prošli besplatnu obuku za započinjanje poslovanja i kako bi im se pružila savetodavna i tehnička pomoć", dodaju u Ministarstvu.

Prijava

Javni poziv za sprovođenje Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju raspisan je 8. februara i njime je obuhvaćen veliki broj delatnosti.

"Poziv traje dok se ne utroše raspoloživa sredstva, a sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani privrednici mogu pronaći na internet strani Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs", poručuju.

Podsetimo, Program namenjen početnicima u poslovanju Ministarstvo privrede sprovodi od 2016. godine, a cilj je pružanje podrške osnivanju i opstanku novih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu