"Puklo" crveno zlato u Poljskoj i Čileu - velika šansa za naše malinare FOTO

Malinari iz Ivanjice konačno se nadaju dobroj zaradi.

Srbija

Izvor: RINA

Petak, 26.02.2021.

15:50

Foto: RINA

Nakon što je rod crvenog zlata podbacio u Poljskoj i Čileu, najtraženiji će biti upravo srpski plodovi, čija bi cena po kilogramu, kako kažu proizvođači, trebalo da bude od 250 do 300 dinara.

"Poljaci masovno kupuju našu malinu, jer nemaju svoju, a moraju da ispoštuju potpisane ugovore sa nemačkim kompanijama, kako ne bi plaćali penale. Već sada se pominju ponude od nekih 2,15 evra po kilogramu, ali savetujem proizvođače da ih ne prihvataju i da će cena maline stići i do 300 dinara, zavisi od sorte, može biti čak i veća", izjavio je za Rinu Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.
Foto: RINA
Upućen zahtev da osiguranje od mraza počne od 1. marta, a ne od 4. aprila

Sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva voćari su dogovorili da se osiguravajućim kućama uputi zahtev da osiguranje od mraza počne od 1. marta, a ne od 4. aprila ove godine, kako su pojedini uveli u pravilnike.

"Besmisleno je osiguravati voće za period kad je vrlo mala mogućnost njegovog smrzavanja. Ukoliko osiguravajuće kuće odbiju preporuku Ministarstva pozvaćemo proizvođače da obustave sva osiguranja", rekao je Radović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: