Šoping manija: Prodajni objekti niču kao pečurke - na koje se još čeka da budu otvoreni?

Ah, taj šoping...

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2021.

10:11

Šoping manija: Prodajni objekti niču kao pečurke - na koje se još čeka da budu otvoreni?
Foto: dvoevnore/Shutterstock

Čini se da malo-malo pa domaći mediji izveste o otvaranju nove prodavnice, šoping mola ili ritejl parka.

Poslednja najava tog tipa došla je od ruska trgovačka grupacija Torgservis koja uskoro planira da u Srbiju dovede i svoj drugi maloprodajni lanac (prvi je bio Mere), koji će poslovati pod brendom Svetofor. Prvi marketi biće otvoreni u Subotici i Kruševcu 26. februara.

A koji su tržni centri najviše privukli pažnju proteklih meseci? Neki od njih već su otvoreni, nek čekaju da ugoste prve kupce.
Foto: MERE
Mere

Kako je B92.net već pisao, prvi prodajni objekat brenda Mere u beogradskom naselju Batajnica otvorio je vrata kupcima krajem prošle godine.

"Kompanija koja otvara markete pod brendom MERE na srpsko tržište ušla je sa idejom da otvori 100 marketa širom Srbije. Naši direktori i menadžeri razvoja razmatraju baš sva mesta u Srbiji za otvaranje naših marketa, a kako izbor padne baš na određeni grad spoj je različitih okolnosti i nijasni. Mi smo kompanija koja ne gradi markete i ne kupuje zemljište, već pronalazimo već postojeće objekte koji moraju da zadovolje određene kriterijume", objasnila nam je menadžerka ovog brenda za odnose s javnošću Antonela Bijelić Milojica.
Foto: B92/Ana Ristoviæ
Galerija Beograd

Najveći tržni centar, zabavna i gastronomska destinacija u regionu, na samoj obali Save, Galerija Beograd prostire se na 300.000 kvadratnih metara ukupne površine, 93.000 kvadrata prostora za izdavanje i 3.600 parking-mesta. Kapacitet objekata je oko 300 lokala i 50 restorana, kao i bioskop sa više od 1.700 mesta.

"Videćete koliko će ljudi i novca privući Beograd i Srbija", istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska. Prema njegovim rečima, ovaj projekat će doprinositi BDP-u zemlje sa 0,3 posto i imati značaj uticaj na ekonomiju.
Foto: Printskrin, Grad Beograd
Ikea ritejl park

Već duže vreme piše se i o projektu izgradnje trgovinskog kompleksa Ikea Retail park Beograd (faze 1 – 7) i rekonstrukcije postojećeg parkinga. Nalaziće se pored postojeće robne kuće Ikea

Predviđeni su i stanica javnog gradskog saobraćaja, stajalište za taksi vozila, parkirališta za bicikliste, specifična parking mesta, veliki maloprodajni objekat Strip Mall sa dva izdvojena maloprodajna objekta – Cafe i Trafika, zatim maloprodajni objekat Do It Yourself, dva samostalna trgovinska objekta Stand Alone 1 i Stand Alone 2, te ugostiteljski objekti Fast Food 1, Fast Food 2 i Fast Food 3.

Kako se dodaje u zvaničnoj dokumentaciji, paralelno sa izgradnjom kompleksa izvodiće se deo planirane ulice i novi kružni tok.
Foto: Depositphotos, Syda_Productions
Immofinanz ritejl parkovi

Kompanija IMMOFINANZ nastavlja je ekspanziju svog brenda ritejl parkova - STOP SHOP koji će obuhvatiti ukupno 14 ritejl parkova, sa približno 121.000 kvadratnih metara. Novi objekti će se nalaziti u Leskovcu, Šapcu, Somboru i Zaječaru, sa oko 28.200 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje, a prema najavama, zaključivanje posla se očekuje u prvom kvartalu 2021. godine.

"Naši STOP SHOP ritejl parkovi su isplativ, visokoprinosni ritejl format koji je otporan na krizu. Visoka standardizacija omogućava nam da zakupcima ponudimo atraktivne rente i operativne troškove. Takođe smo fokusirani na to da imamo pristupačne proizvode, koji su veoma popularni kod potrošača u teškim ekonomskim vremenima. Ovaj koncept se takođe pokazao uspešnim tokom pandemije virusa kovid 19. Broj posetilaca se nakon prvog talasa vrlo brzo vratio na uobičajeni nivo. Zakupci koji daju popuste posebno imaju benefit od toga što potrošačisve više obraćaju pažnju na cene“, objasnio je Dietmar Reindl, glavni operativni direktor kompanije Immofinanz.
Foto: Depositphotos, pressmaster
Beo Shopping Center

Beo Shopping Center, koji se prostire na preko 130.000 kvadrata otvoren je u junu prošle godine u Beogradu, na uglu ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve.

Tržni centar se prostire na tri sprata, poseduje garažu sa više od 1. 200 parking mesta i čak 13 restorana, a reč je o zajedničkoj investiciji kompanija "MPC Properties" i "Atterbury Europe" koje su u ovaj objekat zajedno uložile više od 110 miliona evra.

Šoping mol je prošle godine prvi put organizovao i dešavanja za Crni petak.

"Za kratko vreme Beo šoping centar je postao omiljeno mesto kupovine koje pokriva čak četiri opštine - Zvezdaru, Konjarnik, Voždovac i Vračar", rečeno nam je tada iz ovog tržnog centra.

Uz to, prošlu godinu obeležilo je, između ostalog, i otvaranje Pepko (PEPCO) prodajnih objekata, kao i prvog tržnog centra u Gornjem Milanovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: