"Kad je ceo svet gubio poslove - mi smo imali postavljanje kamena temeljaca"

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je Srbija 2021. godinu dočekala sa najboljim ekonomskim rezultatima u čitavoj Evropi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2021.

15:45

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

"Nažalost, ne možemo govoriti o ekonomskom rastu, ali smo imali najmanji pad BDP-a. I kada pogledamo druge parametre, možemo da se ponosimo time šta smo učinili. Naša industrijska proizvodnja je bila za 0,4 odsto veća nego 2019. i to je pokazatelj koliko smo se dobro borili i koliko su dobro osmišljene mere pomoći bile.

Kako je navela, kada su ljudi u čitavom svetu gubili poslove, mi smo imali postavljanje kamena temeljaca i otvaranje novih fabrika, postrojenja i razvojnih centara.

"To posebno znači jer su tokom pandemije dolazili investitori iz najkonzervativnijih zemalja kada je ulaganje u pitanju, kao što su Japan i Nemačka, i to govori o tome koliko oni imaju poverenja u našu ekonomiju", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je u toku 2020. godine, kada je u svim zemljama nezaposlenost rasla, u Srbiji se broj zaposlenih povećao za preko 50.000.

"Plate i penzije su nastavile da rastu, kao i minimalna cena rada. Javni dug je ostao pod kontrolom, ispod nivoa od 60 odsto u odnosu na naš BDP. I danas, kada podvučemo crtu na predstavljanju Sive knjige, možemo da istaknemo dve stvari: jedna - da smo imali najbolje ekonomske rezultate u Evropi i druga - da smo drugi u Evropi po broju vakcinisanih i prvi po broju revakcinisanih, odnosno ukupno zaštićenih, imunizovanih građana", navela je premijerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: