"Kad je ceo svet gubio poslove - mi smo imali postavljanje kamena temeljaca"

Beograd -- Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je Srbija 2021. godinu dočekala sa najboljim ekonomskim rezultatima u čitavoj Evropi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

"Nažalost, ne možemo govoriti o ekonomskom rastu, ali smo imali najmanji pad BDP-a. I kada pogledamo druge parametre, možemo da se ponosimo time šta smo učinili. Naša industrijska proizvodnja je bila za 0,4 odsto veća nego 2019. i to je pokazatelj koliko smo se dobro borili i koliko su dobro osmišljene mere pomoći bile.

Kako je navela, kada su ljudi u čitavom svetu gubili poslove, mi smo imali postavljanje kamena temeljaca i otvaranje novih fabrika, postrojenja i razvojnih centara.

"To posebno znači jer su tokom pandemije dolazili investitori iz najkonzervativnijih zemalja kada je ulaganje u pitanju, kao što su Japan i Nemačka, i to govori o tome koliko oni imaju poverenja u našu ekonomiju", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je u toku 2020. godine, kada je u svim zemljama nezaposlenost rasla, u Srbiji se broj zaposlenih povećao za preko 50.000.

"Plate i penzije su nastavile da rastu, kao i minimalna cena rada. Javni dug je ostao pod kontrolom, ispod nivoa od 60 odsto u odnosu na naš BDP. I danas, kada podvučemo crtu na predstavljanju Sive knjige, možemo da istaknemo dve stvari: jedna - da smo imali najbolje ekonomske rezultate u Evropi i druga - da smo drugi u Evropi po broju vakcinisanih i prvi po broju revakcinisanih, odnosno ukupno zaštićenih, imunizovanih građana", navela je premijerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu