Drugo ime za "nezakonito stečenu imovinu" je...

Pre stupanja na snagu sutra će poslanici u Skupštini Srbije razmatrati predlog izmena ovog zakona.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.02.2021.

15:54

Drugo ime za
Foto: Depositphotos, aruba2000

Sektor za poreklo imovine koji će sprovoditi Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu sastavljen je od najiskusnijih inspektora Poreske uprave, koji prolaze i dodatne stručne obuke, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Inspektori će, kako je propisano zakonom čija primena počinje 12. marta, utvrđivati uvećanje imovine fizičkih lica na osnovu podataka kojima pomenuti sektor raspolaže i onih koje prikupi od drugih organa i organizacija, pravnih ili fizičkih lica.

Pre stupanja na snagu sutra će poslanici u Skupštini Srbije razmatrati predlog izmena ovog zakona. Izmene su terminološke prirode, a najvažnija se odnosi na promenu termina "nezakonito stečena imovina" u "imovina na koju se utvrđuje poseban porez". To se radi kako se prvobitni izraz ne bi poistovećivao sa izrazom "imovina proistekla iz krivičnog dela".

Druga promena podrazumeva dodavanje izraza "izdaci za privatne potrebe fizičkog lica", koji je definisan kao izdaci koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe, a radi utvrđivanja porekla prihoda koje je steklo fizičko lice, a nije ih potrošilo na sticanje imovine.

Suština zakona je, kako za Tanjug kaže predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović, u tome da će onaj ko ne bude mogao da dokaže da je imovinu stekao na zakonit način ostati bez 3/4 njene vrednosti.

Na udaru zakona naći će se oni za koje poreski organi posumnjanju, odnosno utvrde da za najviše tri uzastopne kalendarske godine, imaju razliku veću od 150.000 evra između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda. Kontrolu imovine građana vodiće pomenuti Sektor za poreklo imovine i ako utvrdi da ima nezakonito stečene imovine, doneće rešenje o utvrđivanju posebnog poreza od 75 odsto na poresku osnovicu. Zakon uvodi tzv. "unakrsnu proveru imovine" a ko su osobe čija će se imovina proveravati, utvrđivaće se godišnjim smernicama koje na osnovu analize rizika donosi direktor Poreske uprave.

Postupak provere imovine moći će da se pokrene i po prijavi građana ili neke institucije. Zakon je precizirao da se može kontrolisati sva imovina fizičkog lica koje se kontroliše, pre svega nekretnine ali i finansijski instrumenti.

Sektor Poreske uprave će u prikupljanju podataka sarađivati sa raznim sektorima, pa i finansijskim. Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić za Tanjug kaže da saradnja na sprovođenju ovog zakona neće biti velika novina za bankarski sektor.

"Banke već nekoliko godina unazad imaju obavezu da vode računa o svojim klijentima vezano za Zakon o sprečavanju pranja novca", kaže on.

Dodaje da se Zakon o ispitivanju porekla imovine, na neki način naslanja na Zakon o sprečavanju pranja novca pa će banke nastaviti da rade u ovom segmentu, s tim da će se ispoštovati elementi vezani za novi zakon. Prema njegovim rečima precizno je definisano kako, kada i kome se mogu proslediti lični podaci klijenata banaka i banke će u tome postupati prema zakonskim propisima.

Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu usvojen je 29. februara prošle godine, stupio je na snagu 11. marta 2019. a počeće da se primenjuje 12. marta ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: