Prepeličja jaja sve popularnija: Ulaganja do 1.000 evra, povrat investicije za šest meseci

Jaja prepelice sve su popularnija, a tokom pandemije njihova prodaja je znatno porasla, tvrde proizvođači.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2021.

17:10

Prepeličja jaja sve popularnija: Ulaganja do 1.000 evra, povrat investicije za šest meseci
Foto: Shutterstock/Baloncici

Tražena su za rešavanje mnogih problema – visokog pritiska, anemije, holesterola, astme i slično, kao i za jačanje imuniteta. Najbolja su ona u svežem stanju, ali su dobra i kao kuvana i pržena.

"Za zdravlje isključivo ’živa’ jaja. Mogu da se pomešaju sa medom ili šećerom. Prepeličja jaja mogu da se koriste u svakodnevnoj ishrani za celu porodicu", ističe Aleksandar Vukašinović, vlasnik farme japanskih prepelica Prepa iz Bajine Bašte.

U ovaj posao ušao je pre nešto više od godinu dana, sasvim slučajno. Mlađi sin je imao astmu, naručili su prvu količinu jaja za inkubator i tako počeli proizvodnju. Sada je u priču uključena cela porodica, piše Ekapija

"Nisam znao ništa o inkubiranju jaja japanske prepelice, kao ni o samim prepelicama. Sve je krenulo spontano, sa željom i ljubavlju prema pticama", dodaje sagovornik portala.

Navodi i da su početna minimalna ulaganja do 1.000 evra, te da se uz dobar rad i marljivost investicija isplaćuje posle šest meseci.

"Savetovao bih one koji žele da se bave ovim poslom da piliće ili jaja za inkubator kupuju isključivo kod proverenih farmi prepelica. Moraju da vole ptice kao i ovaj posao. Ostalo sve dolazi samo", kaže Vukašinović.

Samo oplođeno jaje lekovito

Kada je reč o uzgoju prepelica napominje da nije potreban veliki prostor u kome će prepelice biti smeštene. Važno je da je dobro izolovan, da ima ventilaciju, kako bi u svakom trenutku imale svež vazduh.

"Temperatura ne bi smela da bude ispod 15 stepeni celzijusa, tada prepelice nose svaki dan. Nisu posebno zahtevne, ali im je potrebno posvetiti određeno vreme u toku dana, tj. ujutru, po podne i uveče. Oko njihovog smeštaja ne sme biti velika buka, to utiče na nosivost. Hrane se dva puta u toku dana. Sveže vode uvek moraju da imaju. Jaje je oplođeno samo ako je mužjak sa ženkama i samo takvo je lekovito", objašnjava Vukašinović.

Farma Prepa trenutno ima 500 prepelica, ali planiraju da povećaju broj ptica i da prošire objekat. Namera ove porodice je i da proizvodi prepeličje meso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: