U selu kod Čačka ruši se 12 objekata: "Žao mi je dedovine, ali auto-put je veoma važan" FOTO

Čačak -- Auto-put "Miloš Veliki" užurbano se gradi, a prema najavama rok za završetak je kraj ove godine.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Na trasi ovog dela koridora našlo se i dvanaest objekata u selu Trbušani kod Čačka, u vlasništvu šest porodica, koji će morati biti porušeni.

"Radi se o šest domaćinstava u kojima svako ima po jednu i više stambenih jedinica. Pored toga biće srušeni i pomoćni objekti, staje, tremovi a moraće da se sruši čak i jedna farma kokošaka", kaže za ageniciju RINA Milan Pavlović, predsednik MZ Trbušani, kome će takođe domaćinstvo biti izmešteno, a kuća porušena.

Meštani sela Trbušani su postigli dogovor sa predstavnicima "Beograd puteva" za obeštećenje. Pavlović ističe da su se svi uglavnom dogovorili sa državom, ali uz određene klauzule da na sudu mogu tražiti i dodatna potraživanja, koja neće uticati na odlaganje početka radova na toj deonici auto-puta.

"Od šest porodica koje će biti iseljene, dve će potražiti dodatne procene na sudu, ali je činjenica da se svi iseljavamo i da ti dodatni zahtevi neće uticati na početak radova. Jasno je da nam je svima teško jer se radi o našoj dedovini, ali sa druge strane da se radi o višem državnom interesu. Moje domaćinstvo čine dve kuće, dva pomoćna objekta sa 28 ari placa, žao mi je, ali sam svestan da je auto-put nešto što je veoma važno", kaže Pavlović.

Foto: RINA
Foto: RINA

Njegov komšija Dragiša Pavlović već je skinuo krov sa kuće, raskrčio dvorište i priprema pokućstvo za selidbu.

"Crep ćemo iskoristiti, kao i sav nameštaj iz kuće. Štalu i ovce poklanjamo manastiru, a već smo kupili plac u centru sela, gde krećemo sa gradnjom kuće", kazao je Dragiša.

Na pitanje da li je zadovoljan dogovorom sa državom, kaže da je prvo bilo nezadovoljstva, ali da su kasnije uvažili neke primedbe, pa su došli do dogovora koji je država prihvatila.

Do sada su, od šest porodica, izmeštanje domaćinstava i rušenje objekata naplatile njih četiri, dok dve još nisu potpisale. Svima je rok da se isele do početka aprila.

Inače, radovi na tom delu trase već su počeli, a iskop je već prišao prvim kućama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu