Šta je dovelo do viših cena ulja, kako država može da interveniše?

Ulja u Srbiji ima dovoljno i ne može se reći da smo imali poremećaj tržišta.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 20.02.2021.

10:06

Šta je dovelo do viših cena ulja, kako država može da interveniše?
Foto: Depositphotos, yellow2j.jpg

Od marta prošle godine, kada u Evropi počinje pandemija koronavirusa, kompletna logistika komplikovanija je nego pre godinu dana. Кada na to dodamo slabiji rod i skok cena na svetskim berzama dolazi do većih cena ulja, kaže za RTS Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Gostujući u Jutarnjem programu, Malinović ističe da je važno to što je cena ulja u Srbiji najniža i da nema pomeranja u maržama trgovaca.

Prema njegovim rečima ulje je berzanska roba i Srbija je deo jedinstvenog tržišta. Činjenica je da je kod nas najniža cena ulja zahvaljujući dobroj saradnji proizvođača i trgovaca.

"Naši proizvođači bi mogli da u ovom trenutku izvezu ulje po većim cenama nego što ga prodaju domaćim trgovcima. Trgovci na ulju, i drugim osnovnim životnim namirnicama, imaju jako niske marže", naglašava Malinović.

Dodaje da je cena ulja otišla naviše na svetskom tržištu. U Ukrajini, kao jednom od najvećih proizvođača, u nabavci košta 1,10 evra, dok je u Srbiji u maloprodaji od 125 do 155 dinara. Rod suncokreta i ukupne zasejane površine u prošloj godini bile su malo manje nego 2019. godine.

"Cene se na tržištu Srbije formiraju slobodno. Ono što je važno za građane jeste da imamo visoku snabdevenost, ostvarujemo i veliki izvoz ulja i suncokreta, i to je za nas bitno sa aspekta snabdevanja. Sa aspekta cene, imamo različite cene u odnosu na proizvođače. Postoje tri proizvođača ulja i privatne robne marke trgovinskih lanaca koji imaju nešto niže cene nego brendirana ulja", objašnjava Žarko Malinović iz PКS.

Prema njegovim rečima, u slučaju da se cene i dalje povećavaju, država može da u skladu sa zakonom donese privremene mere koje podrazumevaju zamrzavanje cena, i to je krajnja mera.

"Intervencija iz robnih rezervi zna da bude veoma dobra. Međutim, u ovom trenutku uvoz iz inostranstva bi bio besmislen jer je kod nas ulje jeftinije u maloprodaji nego u inostranstvu u nabavci. Zahvalan sam domaćim proizvođačima što imaju patriotski osećaj i što se trude da cene na domaćem tržištu ostanu što niže", kaže Malinović.

Prema analizama koje radi Privredna komora, u Srbiji je stopa inflacije niska kada se meri u tekućim maloprodajnim cenama.

"Pratimo 24 grupe namirnica i tu nema značajnih pomeranja. U zavisnosti od sezone cene idu gore-dole. Naša prednost kao društva je u tome što je više od 80 posto prehrambenih proizvoda, koje imamo na policama trgovaca, srpskog porekla i to je ono što je naš kvalitet", smatra Malinović.

Dodaje da nas očekuje godina stabilizacije u kojoj nećemo imati rast cena u maloprodaji.

"Mi smo 2020. završili sa minimalnim rastom u maloprodaji. Međutim, kada pogledamo strukturalno po granama maloprodaje, veliki broj njih je imao i pad. Očekujemo da će tržište biti stabilno, dobro snabdeveno i ono što smo svi uvideli u protekloj godini zbog pandemije to je da se moramo oslanjati na sebe i svoje snage", naglašava Malinović.

Кada se govori o prehrambenim proizvodima, Srbija je, kako ističe, veliki proizvođač i izvoznik.

"Molim građane da, kao potrošači, kupujemo domaće proizvode i na taj način se ponašamo odgovorno i čuvamo Srbiju", poručuje Malinović.

Dodaje da su u godini pandemije cene rasle u pojedinim kategorijama povremeno, na primer cene južnog voća.

"Кada gledamo ostale proizvode nije bilo značajnog rasta cena, već u granicama planirane inflacije. U grupama 23 osnovne životne namirnice, kao što su hleb, mleko, meso, nije bilo značajnog pomeranja cena", kaže Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: