Hrvati su svoju slaninu zaštitili u EU, a mi našu?

U delu javnosti je kao bomba odjeknula vest da su Hrvati zaštitili geografsko poreklo slanine i pečenice.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2021.

14:15

Hrvati su svoju slaninu zaštitili u EU, a mi našu?
Foto: Shutterstock/Foodio

Naime, dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica dobile su oznaku zaštićenog geografskog porekla u Evropskoj uniji. Time se broj hrvatskih proizvoda sa zaštićenim nazivom popeo na 31.

Srbija, nažalost nema zaštićenih proizvoda u EU, kaže za B92.net Nenad Budimović iz Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije.

Kandidati za EU iz Srbije

Srpski kandidati za zaštitu geografskog porekla u EU su fruškogorski lipov med, ariljska malina, pirotski kačkavalj i užička pršuta (projekat u pripremi), ali, prema njegovim rečima, razlozi što taj proces nije završen su verovatno materijalne prirode kao i usaglašavanje i standardizacija proizvodnje.

Kako kaže Budimović, sam proces je skup, zahtevan i traži veliku dokumentovanost i sledljivost. Na primer, kod kačkavalja se traži poreklo sirovine – mleka, pa da li je ta životinja – krava, odrasla na tom području, čime je hranjena (sastav hrane lokalnog karaktera)...

Takođe je neophodna standardizacija proizvodnje, počev od sastava i kvaliteta mleka (šest parametara - procenat proteina, mlečne masti, suve materije, broj mikroorganizama, somatskih ćelija, procenat vode itd).

Zaštićeni proizvodi u Srbiji

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nedavno je saopštilo kako je u okviru Tvining projekta „Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalji razvoj zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje i politike kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda“ pripremilo dva kataloga proizvoda sa oznakama geografskog porekla i to: „Autentična Srbija“, o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom i „Vinsko blago Srbije“ o vinima sa zaštićenom oznakom geografskog porekla. Takođe, objavljene su i dve brošure: o šemama kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode, kao i o organskoj proizvodnji.

Radi se o mnogim proizvodima koji su dobili oznaku zaštićenog imena porekla i zaštićene geografske oznake čime su zaštićeni u zemlji, a neki od njih su oblačinka iz oblačine (višnja), ariljska malina, vrbički beli luk, begečka šargarepa, ivanjički krompir, futoški sveži i kiseli kupus, ečanski šaran, sjenička jagnjetina i mnogi drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: