Dodatni novac za dve grupe preduzetnika: Ministarstvo za B92.net o bespovratnim sredstvima

Ministarstvo privrede od ove godine po prvi put sprovodi program za podršku ženama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2021.

12:07

Dodatni novac za dve grupe preduzetnika: Ministarstvo za B92.net o bespovratnim sredstvima
Foto: Depositphotos, pressmaster

Cilj je, kako kažu, pružanje podrške tim osetljivim grupama pri započinjanju sopstvenog biznisa odnosno u prvim, najrizičnijim godinama bavljenja preduzetništvom.

Kako iz Ministarstva privrede potvrđuju za B92.net, za sprovođenje Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2021. godini pomenuto Ministarstvo je opredelilo 100 miliona dinara bespovratnih sredstava, dok će se preostali iznos investicionog ulaganja privrednih subjekata finansirati iz kredita Fonda.

Ko može da se prijavi?

"Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena, odnosno fizičko lice starosti do 30 godina. To znači da u privrednom subjektu koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jedne ili više žena, odnosno jednog ili više fizičkih lica starosti do 30 godina i to minimum 51 odsto. Takođe, jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena, odnosno, fizičko lice starosti do 30 godina", pojašnjavaju za naš portal.

Bespovratna sredstava mogu se iskoristiti za nabavku opreme, tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove i to do 20 odsto ukupnog ulaganja.

Iznos sredstava

"Ova finansijska podrška privrednicima predstavlja kombinaciju 35% bespovratnih sredstava države i 65% povoljnog kredita Fonda za razvoj, odnosno 45% bespovratnih sredstava države i 55% povoljnog kredita Fonda za razvoj za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa članom 12. Zakona o regionalnom razvoju i aktom vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave", preciziraju iz Ministarstva.

Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda sa rokom otplate do 5 godina u okviru koga je grejs period do jedne godine, a kamatna stopa od 1 odsto godišnje uz garanciju banke ili 2 odsto godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja,uz primenu valutne klauzule.

"Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000 dinara, niti veći od 6.000.000 dinara za sve privredne subjekte", napominju.

Procedura

U Ministarstvu ističu da se precizno i tačno popunjen Objedinjen zahtev kredit i bespovratna sredstva sa pratećom dokumentacijom u skladu sa Programom, predaje Fondu na sledeće adrese: Bulevar Nemanjića 14a, Niš i Knez Mihailova 14, Beograd. Dodaju da sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani privrednici mogu pronaći na internet strani Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra.

Besplatna obuka

"Svi koji konkurišu za sredstva mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi prošli besplatnu obuku za započinjanje poslovanja i kako bi im se pružila savetodavna i tehnička pomoć u vezi sa konkurisanjem. Usluge mogu da koriste u 17 akreditovanih regionalnih razvojnih agencija u Srbiji po Programu standardizovanog seta usluga za MSPP, a sve usluge su besplatne", kažu u Ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: