Novi paket pomoći je stigao; Brnabić: Srbija je uspela da ostvari fenomenalne rezultate

Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali danas su detaljno predstavili novi ekonomski paket mera pomoći za građane i privredu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2021.

15:19

Default images

Prenos ste mogli da pratite na TV B92 i B92.net

Novi paket mera je, kao i prethodna dva, usmeren na očuvanje radnih mesta i smanjenje negativnih posledica krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Kako je ranije rečeno, paket je vredan 2,5 milijardi evra. To znači da, sa ovom pomoći, tri paketa ukupno vrede skoro bilion dinara.

Vlada Srbije usvojila je danas treći paket mera pomoći građanima i privredi koji će pomoći da se smanje negativne posledice virusa korona, da ljudi sačuvaju radna mesta, da privreda ne izgubi "kiseonik", ali i da građani prežive ova teška vremena, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Na predstavljaju trećeg paketa mera pomoći, Brnabić je istakla da je država na tom paketu mera počela da radi još krajem 2020. godine i da je vredan 249 milijardi dinara.

Istakla je da je novi paket bio potreban jer je bilo očigledno da će se kriza izazvana pandemijom nastaviti i u ovoj godini.

Brnabić je navela da su prethodna dva paketa bila od velike pomoći da privreda "preživi" ovaj težak period, koji je u ekonomskom smislu, ističe, najteži od Drugog svetskog rata.

Premijerka je istakla da se država borila na dva fronta - zdravstvenom i privrednom.

Podsetila je da je ona vodila zdravstveni Krizni štab, dok je predsednik Aleksandar Vučić vodio ekonomski Krizni štab i zahvalila mu se što je učestvovao u kreiranju sva tri paketa mera pomoći.

"Srbija je na oba fronta uspela da ostvari fenomenalne rezultate. Danas čitav svet govori o Srbiji kao modelu u borbi protiv koronavirusa i nadam se da će se za nekoliko meseci govoriti o privrednom uspehu Srbije, kao što se sada govori o uspehu naše zemlje u vakcinaciji", naglasila je Brnabić.

Ona je navela oko sedam rezultata koji su, ističe, rezultat ostvarenja svega što je država postigla kroz prethodna dva paketa podrške.

Istakla je da je Srbija prošle godine imala pad BDP-a od samo jedan odsto, što je, podseća, bio najbolji ekonomski rezultat u Evropi.

"Međutim, ti rezultati nisu samo u BDP-u. Tokom 2020. godine, kada je čitava svetska privreda trpela, naša industrijska proizvodnja je bila za 0,4 odsto veća nego u 2019. godini", ukazala je Brnabić.

Istakla je i da je prošle godine registrovano za 50.500 više zaposlenih.

Brnabić je navela i da je tokom 2020. porastao i izvoz i da je iznosio 17,5 milijardi evra, dok je u 2019. godini bio 17,1 milijardu evra.

"Plate i penzije su nastavile da rastu. Poslednji podatak je da je prosečna plata u novembru bila 518 evra. Inflacija je ostala stabilna i iznosi 1,6 odsto. Takođe, javni dug je pod kontrolom, što je neobičajeno za ovu godinu, kada su najuspešnije ekonomije imale značjano povećanje javnog duga, kod nas je i dalje ispod 60 odsto, to jest 56,8 odsto BDP", rekla je Brnabić.

Ističe da dva paketa pokazuju da su bila uspešna i dobro osmišljena, ali i da je naša privreda bila "žilava".

Brnabić je navela i da su strani investitori nastavili da ulažu u našu zemlju i da zapošljavaju, ali i da proizvode i izvoze.

"Srbija je pokazala da je jaka i stabilna država i da i građani i prirvreda mogu na nju da računaju u najtežim trenucima", istakla je Brnabić.

Kaže da treći paket mera podrške treba da nastavi u tom pravcu, odnosno ponovo država daje podršku ne samo privredi, već i punoletnim građanima, a posebno penzionerima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: