Preko 90 odsto falsifikata na tržištu: Pčelar objasnio kako prepoznati pravi med VIDEO

U tegli meda - četvrtina nije med nego šećer, pokazale su laboratorijske analize.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2021.

09:51

Preko 90 odsto falsifikata na tržištu: Pčelar objasnio kako prepoznati pravi med VIDEO
Foto: Depositphotos/oksixx

Kako da prepoznamo šta su napravile pčele, a šta je smućkao neki falsifikator?

"Godinama imamo problema sa fasifikatima", kaže za Prvu TV Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih udruženja Srbije.

"Prvi veliki udar bio je 2015. i 2016, kada smo upozoravali putem bilborda po Beogradu, išli kod premijera...“, kaže Živadinović.

Fasifikatori uvek iskoriste lošu pčelarsku sezonu i masovno krenu na tržište i to je sada slučaj, objašnjava on.

"Prijavili smo preko 500 objekata gde se prodavao neki med sumnjivog kvaliteta. Po našim analizama i procenama na tržištu ima preko 90 odsto falsifikata“, ističe Živadinović.

"Neki rade mešanje sa medom, a neki rade čist fasifikat“, rekao je predsednik pčelarskog udruženja pokazujući lažni med i ukazujući na očigledne razlike između tegli koje je doneo u emisiju.

"Neki falsifikovani med je čak ušao u vrtiće, to kad biste probali ne biste verovali šta je to unutra, miriše na bombone“, kaže Živadinović.

On je ukazao na to da pravi med nikako ne može koštati 600 dinara u prodavnici, jer je njegova otkupna cena oko 800 dinara.

Opširnije u video-prilogu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: