Nove mašine u Majdanpeku: "Zabeležili smo proizvodnju kakvu niko u rudniku ne pamti" FOTO

Za rekordne dnevne iskopine, kakve niko na pamti u Rudniku bakra Majdanpek, zaslužne su nove mašine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2021.

14:05

Nove mašine u Majdanpeku:
Foto: G. Tonèev Vasiliæ/Serbia Zijin Copper

U pitanju su dodatna tri kamiona nosivosti 240 tona i novi bager, ali i dobra organizacija i besprekoran rad transportnog sistema za jalovinu, poručuju iz kompanije Srbija Ziđin koper.

Kako se navodi u saopštenju, cilj je da u najkraćem mesecu u godini majdanpečki rudari ostvare 3,6 miliona tona iskopina, odnosno da u proseku dnevno daju makar po 130.000 tona rude i jalovine. Ocenjuju da dnevni učinak "težak" više od 140.000 tona, koji je ostvaren 7. februara, plan rudarenja čini realnim i dostižnim.

"Prvog vikenda u februaru majdanpečki rudari u Serbia Zijin Copper zabeležili su dnevnu proizvodnju kakvu niko u rudniku ne pamti. Udarničkih 132 hiljade tona, što je u proseku dovoljno za ostvarenje mesečnog plana iskopina 'teškog' 3,6 miliona tona, već narednog dana, u nedelju, premašeno je novim rekordom od - 140.870 tona za dan", ističu u saopštenju kompanije.
Foto: G. Tonèev Vasiliæ/Serbia Zijin Copper
"Odlični dnevni učinci rudara nisu pali s neba. Došli su kao rezultat 'pojačanja' mehanizacije sa tri nova kamiona nosivosti 240 tona i velikim bagerom, ali i mudre odluke da ponedeljkom i petkom izdvojimo vreme za održavanje transportnog sistema za jalovinu, koji je 'žila kucavica' za rad na površinskom kopu. Takozvana Faza I je tokom minulog vikenda funkcionisala odlično, a bolje uslove za proizvodnju imali smo i zahvaljujući dobrom rasporedu bagera. Novi bager bio je angažovan na radilištu 'Čoka muskal', dve utovarne mašine radile su na istoku 'Južnog revira', a tri na zapadu ležišta", kaže zamenik rukovodioca majdanpečkog kopa zadužen za proizvodnju Goran Repeđić.

Rudari majdanpečkog rudnika se, paralelno sa proizvodnim zadacima, trude da omoguće i ostale uslove za ispunjenje ovomesečnog plana - ubrzavaju odvodnjavanje kopa, bagerima proširuju etaže i pripremaju se za rad na nižim kotama, ali nijednog trenutka ne zanemaruju ni stanje rudarskih saobraćajnica.

"Pripremaju se, kako kažu, za desant u februaru, pošto će, ako uspeju da ostvare planirane zadatke, 3,6 miliona tona iskopina za 28 dana biti zaista ravno podvigu", dodaje se u saopštenju.
Detalj sa kriveljskog kopa u Boru; Foto: G. Tonèev Vasiliæ/Serbia Zijin Copper
Uložen 151 milion dolara u nabavku opreme

Ukupno je kupljeno sedam kamiona.

"Četiri bela 'diva', nosivosti čak 240 tona kupljena su za površinski kop 'Veliki Krivelj' kod Bora, a tri istovetna, ali i veliki bager pride dobio je Rudnik bakra Majdanpek. Cena jednog kamiona teškaša, koji 'u cugu' prevozi 20 tona rude više nego dosadašnji najveći 'belaz' kamioni, iznosi oko dva i po miliona dolara, dok nova utovarna mašina vredi nešto više od četiri miliona dolara. U nabavku novih rudarskih i metalurških mašina Serbia Zijin ulaže u proseku 12,5 miliona dolara mesečno, a najviše para je za mehanizaciju potrošeno novembra prošle godine, kada su i stigle nove moćne mašine. U nabavku nove rudarske i metalurške opreme Serbia Zijin Copper je 2020. uložila 151,1 milion američkih dolara", navode iz Ziđina.

Dodaju da ukupnu sumu koja je prošle godine potrošena za kupovinu rudarskih i metalurških mašina ne čini samo nabavka mehanizacije, već je uključena i razna druga oprema, delovi i montažni radovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: