Koliko sada košta podizanje novca sa bankomata banke koja nije vaša matična? VIDEO

Usluge pojedinih banaka su, od početka ove godine, poskupele između 15 i 60 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.02.2021.

19:20

Koliko sada košta podizanje novca sa bankomata banke koja nije vaša matična? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Banke koje su spremile nove tarife obavestile su svoje korisnike o promeni cena još tokom decembra, a TV Prva je istraživala koje usluge će građane Srbije sada koštati više.

Održavanje računa, isplata gotovine, korišćenje bankomata, SMS obaveštenja, ali i druge bankarske usluge skuplje su nego prošle godine. Cene ovih usluga same po sebi nisu velike, ali je poskupljenje nekih od njih veće i od 60 posto.

"Promene cena u bankarskom cenovniku su redovna stvar. To se često dešava i retko se desi da nešto pojeftini. Banke rade poskupljenja najčešće u tim transakcionim poslovima, na nivou plaćanja računa, podizanja sa bankomata, to su sve te sitne usluge koje su vezane za paket usluga tekućih računa", kaže za TV Prvu Dušan Uzelac, osnivač portala Kamatica.

Na teritoriji Srbije posluje 26 banaka. U pojedinim, vođenje računa sada košta 190 din, SMS obaveštenja su sa 70 skočila na 100 dinara, a ukoliko novac podižete sa bankomata banke koja nije vaša matična to će vas umesto dosadašnjih 150 koštati 200 dinara.

"U svakom momentu ima i skuplja i jeftinija banka. Kad god vam ne odgovara menjajte banku, kad god vam odgovara druga idite tamo. To je savet i za ubuduće", dodaje Uzelac.

Svaka banka donosi svoju tarifnu politiku, a jedini način da se zaštitimo i ne iznenadimo cenom usluga je da u svakom trenutku pratimo stanje na računu.

"Ako vi ne vodite finansije, ne možete očekivati da će banka to da radi. Ako mi ne upravljamo finansijama, one upravljaju našim životima, tako da je pametnije savladati finansije nego da one savladaju nas", kaže sagovornik TV Prve.

Tarife bankarskih usluga mogu se drastično razlikovati. Ukoliko želite da saznate koja banka nudi najpovoljnije usluge, to uvek možete uradini putem sajta NBS.

Pogledajte video-prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: