I Nemci hvale srpsku ekonomiju: "Broj jedan u Evropi"

Teško da je bilo koja druga država u Evropi toliko malo ekonomski stradala od korone kao Srbija, zemlja sa sedam miliona ljudi, pišu nemački mediji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.02.2021.

15:09

I Nemci hvale srpsku ekonomiju:
Foto: Profimedia

Naime, Dojče vele danas prenosi pisanje lista "Frankfurter algemajne cajtung" koji u tekstu pod naslovom "Mi smo broj jedan u Evropi" navodi da je Srbija do sada bila u stanju da se nosi s ekonomskim posledicama korona-krize i da za to "postoje tri razloga".

List podseća da Vlada Srbije očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) u 2020. pasti za samo jedan odsto.

U tekstu se dalje navodi da "imajući u vidu uspone i padove bruto domaćeg proizvoda u prva tri kvartala prošle godine – svaki bolji od proseka EU – i sam predsednik govori o rezultatu bez presedana. A najavio je i da će krajem marta biti zvaničnih podataka 'koji će potvrditi da je Srbija broj jedan u Evropi'".

Da je Srbija dobro prošla kroz globalnu krizu, ocenjuje nemački list, vidi se i po razmeni sa Nemačkom, najvažnijim trgovinskim partnerom Srbije, jer je ukupan obim razmene porastao za sedam procenata dok je ukupan bilans razmene sa istočnom Evropom pao za 3,3 odsto.

U članku se citira i Sebastijan Sosa, predstavnika MMF u Beogradu, koji navodi tri razloga zbog kojih je Srbija do sada tako dobro prošla kroz pandemiju.

"Rast u prvom kvartalu 2020. bio je veoma snažan i iznosio je 5,2 odsto. To je bila dobra polazna osnova za suočavanje sa krizom. Zatim, tu je ekonomska struktura zemlje sa visokim udelom poljoprivredne na koju kriza nije mnogo uticala. Prednost je bila i u tome što zemlja ne privlači mnogo turista, pa, za razliku od Hrvatske, nije ni moglo da bude mnogo gubitaka. I treće, politika je u značajnoj meri odgovorila na krizu", navodi Sosa.

"Paket stabilizacije u vrednosti od devet procenata BDP bio je jedna od najvećih programa finansijske pomoći među evropskim zemljama u razvoju. Vučić je mogao sebi da dozvoli ekspanzivnu politiku. Dug je relativno nizak, a inflacija stabilna na 1,7 procenata. Centralna banka spustila je kamatne stope i, kako je pokazao decembar, tržište kapitala dobrovoljno je stavilo novac na raspolaganje, čak iako je zahtevalo povraćaj dvostruko veći nego prethodne godine", sumira za nemački list Branimir Jovanović sa bečkog Instituta za uporednu međunarodnu ekonomiju (WIIW).

Uz to se podseća i da je Vučić prošle nedelje najavio novi paket pomoći dve i po milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: