Sve o novom paketu pomoći; Mali: Prijave kreću u aprilu, isplata u maju VIDEO

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se već u aprilu otvoriti sistem za prijavljivanje za novi paket pomoći.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Nedelja, 31.01.2021.

09:20

Sve o novom paketu pomoći; Mali: Prijave kreću u aprilu, isplata u maju VIDEO
Foto: Printskrin, Instagram/mali_sinisa

To će biti isti sistem kakav je bio i prošle godine - prijava preko kol centra, preko veb sajta Uprave za trezor Republike Srbije. Kako je dodao, isplata bi trebalo da krene u maju.

U novembru će stići i isplata drugih 30 evra za sve građane, a u septembru će se isplatiti i dodatnih 50 evra penzionerima.

Gostujući na TV Prva, Mali je podsetio da se prošle godine prijavilo 6,2 miliona građana za finansijsku pomoć od 100 evra.

"Sistem je radio bez greške, nismo imali nikakav problem oko toga", osvrnuo se Mali.

U drugoj polovini aprila, precizirao je, počeće promocija - otvoriće se prijave, da bi se u maju sve isplatilo.

"Automatski se isplaćuje drugih 30 evra za one koji su se prijavili za prvih 30 evra", kazao je.

On je naglasio da penzioneri ne moraju uopšte da se prijavljuju za novčanu pomoć, već će sav novac automatski dobiti. Isto važi i za građane koji primaju socijalnu pomoć, a kojih ima oko 150.000.

"Država preuzima najveći teret krize", ocenio je on.

Vrednost paketa pomoći građanima i privredi je 235 milijardi dinara.

Na pitanje kako odgovara na pojedine kritike koje govore da pomoć treba dati samo najugroženijima, Mali kaže da su svi građani manje ili više bili ugroženi zbog pandemije.
"Hoćemo da pokažemo solidarnost i jedinstvo, smatramo da svi građani treba da dobiju pomoć ako za to ima mogućnosti, a ima", istakao je sagovornik TV Prva.

Najavio je i tri puta po 50 odsto minimalne zarade za svakog zaposlenog u mikro, malim i srednjim preduzećima, za preduzetnike...

Pomoć će, podsetio je, dobiti i prevoznici.

"Idemo sa još 120 milijardi dinara garantnih šema, proširujemo ovu koja već postoji od prošle godine i još 60 milijardi dinara nove garantne šeme za one najugroženije gde će država da karantuje više bankama, kako bi banke davale i onima koji nemaju možda najbolje finansijske performanse i rezultate", izjavio je ministar.

Govoreći o podršci velikim preduzećima, Mali je poručio da se rade ozbiljne analize. One su pokazale da kod velikih preduzeća - 25 njih imala su pad veći od 70 odsto, a kod malih preduzeća 10.400 njih imalo je takav pad.

"Zato se razmišlja da damo veću pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, a ne velikim, ali odluku još nismo doneli", rekao je on.

Prema njegovoj oceni, da nije bilo korone, prošla godina bila bi za Srbiju, u finansijskom pogledu, najbolja u poslednjih 30 godina. Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Detaljnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: