Posle Hrvatske i - Srbija: Tone indijske robe vraćene sa granice zbog kancerogene materije

Beograd -- Granična fitosanitarna inspekcija Srbije vratila je pošiljku od 17,8 tona susama iz Indije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Susam je vraćen zbog prisustva etilen oksida u količini većoj od dozvoljene, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Za predmetnu pošiljku doneto je rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja susama isporučiocu.

U Minsitarstvu poljoprivrede napominju da Granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih službenih kontrola vrši kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani, kao i u hrani za životinje.

Ističu da se, između ostalog, susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije redovno kontrolišu na prisustvo etilen oksida.

Tako je inspecija tokom svojih redovnih kontrola izvršila kontrolu i pošiljke zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije količine 17.800 kilograma.

Tokom kontrole je uzet uzorak i poslat na ispitivanje etilen oksida u ovlašćenu laboratoriju.

Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen oksida u količini većoj od dozvoljene, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Hina prenosi da su Hrvatska i ostale evropske zemlje već mesecima preplavljene kontaminiranim susamom uvzenim iz Indije, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid zbog čega je i sa hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda od susama.

"Incident s pesticidom etilen oksidom kojim su tretirane semenke susama već je neko vreme predmet u okviru sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među zemljama članicama EU i trećih zemlja. Zasad je utvrđeno da je susam poreklom iz Indije", rekao je direktor hrvatskog odeljenja za RASFF Alen Petričević agenciji Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu