Posle Hrvatske i - Srbija: Tone indijske robe vraćene sa granice zbog kancerogene materije

Granična fitosanitarna inspekcija Srbije vratila je pošiljku od 17,8 tona susama iz Indije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2021.

13:25

Posle Hrvatske i - Srbija: Tone indijske robe vraćene sa granice zbog kancerogene materije
Foto: Profimedia

Susam je vraćen zbog prisustva etilen oksida u količini većoj od dozvoljene, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Za predmetnu pošiljku doneto je rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja susama isporučiocu.

U Minsitarstvu poljoprivrede napominju da Granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih službenih kontrola vrši kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani, kao i u hrani za životinje.

Ističu da se, između ostalog, susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije redovno kontrolišu na prisustvo etilen oksida.

Tako je inspecija tokom svojih redovnih kontrola izvršila kontrolu i pošiljke zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije količine 17.800 kilograma.

Tokom kontrole je uzet uzorak i poslat na ispitivanje etilen oksida u ovlašćenu laboratoriju.

Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen oksida u količini većoj od dozvoljene, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Hina prenosi da su Hrvatska i ostale evropske zemlje već mesecima preplavljene kontaminiranim susamom uvzenim iz Indije, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid zbog čega je i sa hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda od susama.

"Incident s pesticidom etilen oksidom kojim su tretirane semenke susama već je neko vreme predmet u okviru sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među zemljama članicama EU i trećih zemlja. Zasad je utvrđeno da je susam poreklom iz Indije", rekao je direktor hrvatskog odeljenja za RASFF Alen Petričević agenciji Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: