Hitno čišćenje plutajućeg otpada na Limu i Drini, rešenje - fondovi EU?

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da Srbija, BiH i Crna Gora treba da rade na otklanjanju plutajućeg otpada na Limu i Drini.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, jazavac
Foto: Depositphotos, jazavac

Pročitajte još:

Problem industrijskog otpada: Čeka nas rad na regulaciji 2.500 nesanitarnim deponija

Na branu u Višegradu pristiglo 4.000 kubika otpada, ugrožen rad hidroelektrane na Drini

Uz pomoć Elektroprivrede Srbije počelo uklanjanje otpada na Drini

Ona je inicirala onlajn sastanak sa predstavnicima nadležih ministarstava BiH i Crne Gore na kojem je predložila potpisivanje memoranduma o razumevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti u čišćenju reka.

Dok se zbog poštovanja procedura ne steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, Vujovićeva je zatražila da svako u svom resoru već u narednim danima formira radnu grupu, kako bi se odmah rešio problem velike količine otpada u Limu i Drini i mapirale divlje deponije, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Vujovićeva je rekla da je u toku uklanjanje više od sedam i po hiljada kubika plivajućeg otpada koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu.

Državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Danilo Mrdak rekao je da niko ne spori da najviše otpada dolazi sa teritorije te države i da mapiranje nesanitarnih deponija još nije urađeno, ali da nema alibija da se ne krene u hitne akcije i mere.

Predstavnici Crne Gore izrazili su spremnost da zajedničkim projektom tri države apliciraju za EU fondove, da bi obezbedili novac za čišćenje reka, čime bi dali dobar primer regionalne saradnje.

"Regionalna saradnja je imperativ", rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Кošarac i istakao da je važno što postoji politička odluka da se zagađenost Lima i Drine rešava zajedničkim angažovanjem.

Pomoćnica ministarke za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin rekla je da očekuje konkretne aktivnosti na terenu, jer je u prethodnom periodu bilo dosta strategija i odluka koje su ostale mrtvo slovo na papiru.

Učesnici sastanka su se saglasili da je potrebno da se radi na podizanju svesti građana o zaštiti životne sredine, kako otpad iz domaćinstava ne bi završavao u rekama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu