Kako kupujemo nekretnine - kešom ili uz pomoć kredita?

Analiza zvaničnih podataka govori da postoji priličan disbalans kada je u pitanju odnos gotovine i kreditnih sredstava pri kupovini nepokretnosti.

Izvor: B92/Ana Ristović
Podeli
Foto: Depositphotos, photographee.eu
Foto: Depositphotos, photographee.eu

Naime, u poslednjem kvartalu prošle godine zabeleženo je da su nepokretnosti u 86 odsto prometa plaćane gotovinom, a u preostalih 14 iz kreditnih sredstava, pokazali su podaci Republičkog geodetskog zavoda.

"Posmatrano po vrstama nepokretnosti, gotovinom se najviše plaćalo zemljište - u 99% prometa zemljišta, mešoviti prometi u 96% prometa mešovitih nepokretnosti, objekti u 90% prometa objekata i posebni delovi objekata u 71% prometa posebnih delova objekata", navodi se u izveštaju pomenutog zavoda.

Kako se dodaje, iz kreditnih sredstava najviše se finansirala kupovina posebnih delova objekata i to u 29% prometa posebnih delova objekata. Pod tim se podrazumevaju stanovi, poslovni, industrijski ili garažni prostori i slično.

Posmatrano po kvartalima u periodu od početka 2019. do kraja 2020. godine, plaćanje iz kreditnih sredstava je u blagom porastu kod kupoprodaja posebnih delova objekata.

Udeo načina plaćanja po vrstama prometa nepokretnosti, odnosno po ukupnom broju ugovora u periodu od 2019 - 2020, prikazan je u tabeli:

Foto: Printskrin, Republički geodetski zavod
Foto: Printskrin, Republički geodetski zavod

Kakva je situacija od grada do grada?

Posmatrano po najvećim gradovima, udeo gotovinskog plaćanja u poslednjem kvartalu 2020. godine bio je najveći u Kragujevcu - 80%, u Beogradu i Novom Sadu je bio ujednačen - 76% i 77%, dok je u Nišu bio nešto niži - 71%.

U ostalim područjima Republike Srbije u tom kvartalu takođe je bio značajniji udeo gotovinskog plaćanja u odnosu na finansiranje iz kredita, dodaje se u izveštaju.

U poređenju sa istim periodom lane (četvrti kvartal 2019. godine), u Beogradu i Novom Sadu je način plaćanja bio gotovo identičan, dok je u Nišu udeo gotovinskog plaćanja smanjen za 11%, a u Kragujevcu za 1%.

Prikaz broja registrovanih ugovora prema načinu plaćanja za Beograd, Niš, Kragujevac i Novi Sad za period 2019 - 2020 prizakan je sledećom tabelom:

Foto: Printskrin, Republički geodetski zavod
Foto: Printskrin, Republički geodetski zavod

Stanovi

U četvrtom kvartalu 2020. godine stanovi su plaćani gotovinom u 67% prometa, a iz kreditnih sredstava u 33%.

Pregled načina plaćanja stanova u gradovima Beograd, Niš, Kragujevac, Novi Sad i zbirno u Republici Srbiji prikazan je u sledećoj tabeli:

Foto: Printskrin, Republički geodetski zavod
Foto: Printskrin, Republički geodetski zavod

Najmanje učešće gotovinskog plaćanja stanova u poslednjem kvartalu prošle godine bilo je u Nišu - 56%, zatim u Kragujevcu i Beogradu - 63%, a najveće u Novom Sadu - 65%.

U ostalim teritorijama države učešće gotovinskog plaćanja je nešto veće i od proseka za teritoriju države i iznosi 74%.

U poređenju sa četvrtim kvartalom 2019. godine zabeleženo je smanjenje udela gotovinskog plaćanja u prometu stanova i to: u Beogradu za 5%, Nišu za 15%, Kragujevcu za 6% i Novom Sadu za 4%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu