Nekretnine: Najskuplja kuća prodata na Savskom vencu, kompleks u Sopotu koštao 3 miliona €

Tržište nekretnina Srbije u poslednjem kvartalu 2020. godine bilo je vredno 1,329 milijardi evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Bombaert
Foto: Depositphotos, Bombaert

Bilo je 14,9 hiljada ugovora o prometu, a najskuplja je bila kuća u Beogradu od 1,85 miliona evra, dok je za tri miliona evra prodat kompleks u Sopotu, navodi se u kvartalnom izveštaju Republičkog geodetskog zavoda.

Gostujući na TV Pink Dragana Milićević Sekulić iz RGZ-a rekla je da su se u ovom periodu najviše prodavali stanovi, koji su zauzeli 29 posto prometa, dok su u 3. kvartalu bili na 28 posto, sledi građevinsko zemljište 19 posto, poljoprivredno zemljište 16 procena, stambeni objekti sa 14 posto i garaže na koje otpada osam posto prometa.

Tržište nekretnina Srbije za poslednja tri meseca 2020. godine vredelo je 1,329 milijardi evra, što je povećanje u odnosu na 3. kvartal kada je bilo 1,2 milijarde evra, rekla je ona i dodala da je u ovom periodu zabeležen najveći obrt od kada RGZ vodi podatke.

Promet stanova bio je na 54 odsto, stambenih objekata na 10, a građevinskog zemljišta zaustavio se na osam procenata.

"Generalno su se nepokretnosti više kupovale za gotovinu pa ih je 86 posto prometovano u gotovini, a 14 posto bilo je kreditno finansiranje. Kod prometa stanova oko 32 posto krediti", rekla je ona.

Prvih 13 najskupljih stanova novogradnje u 4. kvartalu prodato je u Beogradu na vodi, dok su stanovi starogradnje bili najskuplji u beogradskoj Gospodar Jovanovoj odnosno na gradskoj opštini Stari Grad gde je najskuplja i cena prodati poslovnih prostora i garaža.

Najskuplja kuća prodata je za 1,85 miliona evra na teritoriji beogradske opštine Savski venac, dok je kompleks u Sopotu sa dve vikendice, pomoćnim objektima, nekoliko parcela zemljišta, i bazenom prodat za tri miliona evra.

U 2020. godini zabeležno je povećanje u prometu broja vikendica u odnosu na 2019. ali je u 4. kvartalu ipak došlo do smanjenja te vrste prodaje.

"Gledajući u odnosu na poslednji kvartal 2019. godine povećanje prodaje vikendica u 4. kvartalu 2020. godine je 42 posto", rekla je ona.

RGZ je izveštaj sačinio iz zvaničnih podataka i nije dao prognoze tržišta nekretnina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu