Norvežani se uključuju u gradnju vetroelektrana u Srbiji: Ukupna snaga - 800 MW

Beograd -- Norveška kompanija NBT postala je partner preduzeća WV internešenal u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 MW.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, ikostudio
Foto: Depositphotos, ikostudio

Ova kompanija investira u vetroelektrane velike snage.

U zajedničkom saopštenju dve kompanije navodi se da će NBT, čije je sedište u Oslu, na srpskom tržištu nastupati pod imenom WV-NBT Srbija.

Budući da stalno razmatra prilike za projekte na tržištima u razvoju, NBT je prepoznao Srbiju kao pouzdano okruženje za zelenu energiju i odlučio da udruži snage sa kompanijom WV internešenal kako bi zajednički realizovali portfolio projekata.

Cilj je da se do 2026. godine pusti u rad 800 MW vetroelektrana, a prvih 168 MW će biti na mreži već 2023.

WV internešenal i NBT će razviti i izgraditi vetroelektrane u skladu sa međunarodnim standardima koji odgovaraju zahtevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ekvatorskim principima.

Vetroelektrane će znatno doprineti privrednom razvoju, doneti značajne poreske prihode, obezbediti do dve hiljade radnih mesta tokom izgradnje i imati trajan ekonomski uticaj čak i nakon završetka izgradnje.

Takođe, ovi projekti će znatno povećati udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u Srbiji, što je jedan od najvažnijih ciljeva energetskog sektora Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Preduzeće WV internešenel, koje je ranije poslovalo pod imenom Vindvižen (Windvision), započelo je 2010. godine rad na projektima vetroelektrana u Srbiji.

Projekti su sada u naprednoj razvojnoj fazi i spremni su za realizaciju pod transparentnim, konkurentnim i odgovarajućim tržišnim uslovima, koje će najavljeni sistem aukcija omogućiti.

WV internešenel posluje u oblasti obnovljivih izvora energije skoro 20 godina i prisutan je u osam zemalja: Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu. Uspešno je realizovao preko 200 MW projekata vetroelektrana u Belgiji i Francuskoj, ishodovao dozvole za preko 800 MW, a zapošljava više od 50 ljudi.

NBT razvija projekte vetroparkova i upravlja ovim elektranama na tržištima u razvoju. Kompanija je osnovana 2004. godine, a najaktivnija je u Kini i Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu