Pandemija odlaže uvođenje 5G mreže u Srbiji, tender za dozvole moguć krajem 2021.

"Srbija nastavlja rad na razvoju 5G mreže, samo se njeno uvođenje odlaže kao jedna od ekonomskih posledica pandemije."

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2021.

15:14

Pandemija odlaže uvođenje 5G mreže u Srbiji, tender za dozvole moguć krajem 2021.
Foto: Depositphotos, GaudiLab

To je danas izjavila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Kaže da se javno nadmetanje za izdavanje pojedinačnih dozvola za radio-frekvencije u radio-frekvencijskim opsezima za razvoj novih mobilnih sistema može očekivati najranije krajem 2021. godine.

Navodi za Politiku da najveću potrebu za uvođenjem i razvojem 5G mreže imaju industrija i naučna zajednica.

"Međutim, usled pandemije industrija nije u mogućnosti da sada podrži uvođenje mreže nove generacije. Tu nije problem sa mobilnim operatorima, kako se navodilo u medijima, jer su oni svojim planovima predvideli sredstva za kupovinu spektra na aukciji koja je bila najavljena za kraj godine. Srbija svakako nastavlja rad na razvoju 5G mreže", rekla je Matićeva.

Ministarka kaže da će Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj nastaviti sa aktivnostima koje podrazumevaju aktivan dijalog sa operatorima elektronskih komunikacija, gde će oni iskazati svoju zainteresovanost i izložiti probleme sa kojima se suočavaju.

Ističe da se radi i na uvođenju širokopojasne mreže u ruralnim područjima, što će doprineti podizanju kvaliteta života građana.

Kako kaže, u Srbiji oko 125.000 ili samo pet odsto od ukupnog broja domaćinstava nema mogućnost fiksnog pristupa internetu.

"Do sada smo raspisali tri javna poziva za mobilne operatore i već imamo potpisane prve ugovore. Treći javni poaziv je rapsisan 11. decembra za 386 naselja, a otvranje ponuda je zakazano za 18. januar", navela je Matićeva.

Cilj Vlade Srbije je da se do 2025. godine svakom domaćinstvu omogući fiksni pristup brzom internetu, poručila je ona.

Na pitanje koliko je kredita iz Fonda za razvoj dodeljeno hotelijerima i drugim kompanijama iz ovog sektora, a koliko je zainteresovanih konkurisalo, kaže da je iz sektora podneto ukupno 1.036 zahteva, da je odobreno 378 u vrendosti od 3,1 milijarde dinara, a u obradi je 607 zahteva.

Samo za turističke agencije i rentakar kompanije odobreno je više od milijardu dinara po ovom programu, dodala je ona.

"Mi smo, inače, podneli inicijativu Ministarstvu privrede za ubrzanje procedure realizacije posebnog programa Fonda namenjenog turističkom sektoru, s obzirom na stepen njihove ugroženosti usled pandemije."

Govoreći o gubicima u turizmu, kaže da broj aktivnih turističkih agencija-organizatora putovanje nije drastično pao. U martu ih je bilo 415, a u decembru 407.

Trenutno je 816 aktivnih turističkih agencija - posrednika, dodala je Matićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: