U Srbiju stižu četiri aviona MiG-29 iz Belorusije?

Avioni MiG-29 koje je Vojska Srbije dobila na poklon od Belorusije biće isporučeni u narednih nekoliko nedelja, prenose mediji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2021.

08:50

U Srbiju stižu četiri aviona MiG-29 iz Belorusije?
Foto: Profimedia

Posao remonta, na kom skoro dve godine radi beloruski 558. vazduhoplovni zavod u gradu Baranoviči, privodi se kraju, a u toku su i pripreme za transport i primopredaju.

Isporukom ova četiri aviona naše Ratno vazduhoplovstvo do proleća kompletiraće eskadrilu od ukupno 14 MiG-ova 29, prenose Novosti.

Istovremeno sa finalom rada na beloruskim avionima počela je treća faza modernizacije letelica istog tipa koje su već u sastavu Ratnog vazduhoplovstva. Reč je o njihovom tehnološkom napređenju, ali i nabavci savremenog naoružanja. Okončanjem ovog posla Srbija će posle duže vremena dobiti eskadrilu nove generacije, spremnu za zaštitu vazdušnog prostora, ali i sadejstvo sa snagama na zemlji.

To će biti gornja tačka srpske lovačke avijacije koja je pre svega nekoliko godina bila - na umoru.

Da se očekuje isporuka beloruskih "migova" potvrđuje i ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji kaže da je lista projekata za ovu godinu u Ratnom vazduhoplovstvu - ambiciozna i dugačka.

"Očekujemo završetak remonta četiri aviona MiG-29 iz Belorusije i njihovu isporuku. Osim toga sledi nam nastavak modernizacije aviona 'orao', kao i raketnog sistema PVO 'Kub'. Radari P-12 i P-18, kao i druga sredstva ratne tehnike, biće takođe modernizovani. U planu je i remont helikoptera "gama" i "gazela", kao i raketnih sistema 'Neva' i 'Kub' ", nabraja Stefanović.

Ministar odbrane najavljuje i nastavak radova na vazduhoplovnoj infrastrukturi, koja se još oporavlja od oštećenja iz NATO agresije 1999. godine.

"Radićemo na rekonstrukciji i izgradnji smeštajnih kapaciteta i drugih objekata na aerodromima, kako bismo poboljšali uslove rada pripadnika Ratnog vazduhoplovstva", navodi Stefanović.

Aerodrom "Pilot pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici ove godine dobiće novi hangar za avione, kao i nadstrešnicu za dežurni par "migova". Slični objekti biće podignuti i na kraljevačkom aerodromu.

Istovremeno sa obezbeđivanjem uslova za smeštaj novonabavljenih letelica, pre svega helikoptera Mi-17, Mi-35 i "erbas H145M", odvija se i osposobljavanje letačkog i tehničkog sastava. Piloti i mehaničari dosad su prošli obuku u zemlji proizvođača, zatim i borbenu obuku u Srbiji. Jesenas je oformljeno više "tehničkih učionica" u kojima će se piloti drugih letelica upoznavati sa novim tipovima.

"Preobuka novih pilota biće jedno od težišta letačke obuke u ovoj godini", najavljuju u Ratnom vazduhoplovstvu.

"Migovi" koji će zaokružiti srpsku lovačku avijaciju dobijeni su kao donacija Belorusije, a njihova modernizacija i remont urađena je po istom modelu po kom je iz Rusije prethodno stiglo šest letelica ovog tipa. Remontni zavod u Baranoviču, kome je poveren ovaj posao, smatra se jednom od najboljih ustanova na svetu za avione porodice "mig". Plan je da Belorusi četiri "dvadesetdevetke" isporuče na tehničkom nivou 9.13, što odgovara avionima ovog tipa koji su već u Srbiji, prenose Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: