Uskoro prva zgrada sa aktivnim betonskim sistemom grejanja

U Bečeju će se graditi prva zgrada u Srbiji sa aktivnim betonskim sistemom za hlađenje i grejanje, koji se ugrađuje u plafon.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: D Balšić
Ilustracija: D Balšić

To se radi tako što se paneli postavljaju direktno na oplatu betonske ploče.

Kako za eKapiju kaže direktor bečejske kompanije Totpromet Zoltan Tot, ovi sistemi za grejanje površina danas se u svetu razvijaju više od drugih, a u pogledu funkcionisanja postoje samo male razlike u odnosu na podno grejanje.

Direktor Totprometa, koji je i generalni zastupnik NGBSH sistema za Srbiju, napominje da se plafonski sistem grejanja i hlađenja kod nas još retko koristi, dok je u Nemačkoj i Mađarskoj u upotrebi.

"Opšta je zabluda da je ovo rešenje loše, jer se topli vazduh uzdiže. Da bi došlo do strujanja vazduha u jednoj prostoriji, potrebna je značajna razlika u temperaturi", objašnjava Tot.

Ova kompanija u ponudi ima tri vrste sistema: malterisani (sistem grejanja i hladenja na zidu ili plafonu instaliran na licu mesta), sistem spuštenog plafona (ugrađuje se direktno u strukturu standardnog spuštenog plafona) i plafonsko grejanje - sistem aktivnog betona (paneli se postavljaju direktno na oplatu betonske ploče).

Grejna tela emituju toplotu, a u ovom slučaju je to plafon, te tako 80 odsto tako emitovane toplote direktno ne greje vazduh, vec zidove, pod...

"Tako dobijamo značajnu uštedu u potrošnji energije. U slučaju plafonskog grejanja topli vazduh se ne sakuplja u blizini plafona kao kod grejanja sa radijatorima, nego se stvara ujednačena temperatura u celoj prostoriji", kaže Tot.

U toj kompaniji ističu da su prednosti ovog sistema ušteda energije do 25 odsto, zatim da nema alergijskih reakcija, niti kondenzacije, korozije, niti mehaničkih delova ni potrebe za održavanjem. Sistem je bešuman, a prostor bolje iskorišćen.

Dodaju da su već ugradili sisteme u nekoliko porodićnih kuća u okolini Bečeja, te da je u fazi izvođenja prva porodična kuća sa aktivnim betonskim sistemom u Adi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu