"Cilj da plate pre kraja godine dostignu 560-570 evra" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je Novogodišnju konferenciju za medije u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2020.

12:56

Default images

"Prioritetni interes Srbije u narednoj godini je da sačuvamo mir, stabilnost u regionu i zemlji, ali i vitalne nacionalne interese", rekao je Vučić na početku konferencije.

"Važan cilj je dalje poboljšanje životnog standarda građana", rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, cilj je poboljšanje životnog standarda, rast penzija i plata, čistiji vazduh, bolji putevi i pruge, energetska efikasnost...

"Cilj je da prosečne plate pre kraja godine dostignu 560 i 570 evra, u Beogradu gotovo 700 evra", rekao je Vučić

"Naši planovi su izuzetno ambiciozni, veliki bez obzira na težinu političke i zdravstvene situacije u kojoj se danas nalazimo", rekao je Vučić.

"Želimo domaćinski da poslujemo i da se pružamo koliko možemo, kao i da idemo još snažnije napred", dodao je.

"Cilj je da deficit do tri odsto, verujem da očekujemo novi aranžman sa MMF-om. Početkom 2022. možemo da stignemo do investicionog kreditnog rejtinga", istakao je Vučić.

Prosečna minimalna zarada će biti 32.126 dinara, što je veoma značajno, kaže Vučić.

"Cilj je i da pre kraja 2021. godine penzije budu 270 evra", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da će finansije Srbije dogodine biti stabilne jer se očekuje rast BDP-a od šest odsto i da učešće javno duga svih nivoa vlasti u BDP-u ne premaši 60 odsto.

"Moja molba i zahtev je da javni dug ne premaši 60 odsto BDP-a, da deci ne ostavimo dugove i opterećenje, već da domaćinski poslujemo, ali da snažno idemo napred", rekao je danas Vučić na konferenciji za novinare.

On je istakao da će u 2021. godini Srbija sa MMF-om ugovoriti novi aranžaman, što će pomoći rastu privredne aktivnosti.

Najavio je povećanje plata u javnom i zdravstvenom sektoru. Vučić je naveo da će Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja morati da radi na razvoju preduzetničkog duha.

"Verujem da će to biti od velikog značaja za dalji razvoj privatnog i preduzetničkog sektora. Što se plata tiče, one su povećane do 30 odsto", rekao je Vučić.

Vučić podseća da će plate zdravstvenih radnika biti od 1. januara povećane za pet odsto, za druge u javnom sektoru 3,5 odsto i od 1. aprila još 1,5 odsto, dok će desetari, razvodnici i podoficiri dobiti povećanje za dodatnih 10 odsto.

"Srbija je zemlja sa najvećom stopom rasta u Evropi sa minus 0,75 i minus jedan odsto", istakao je predsednik Srbije.

"Činjenica je da je Srbija najbolja u Evropi po stopi rasta a nadam se da ćemo i u naredne dve godine biti u prve tri zemlje", kazao je Vučić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: