Istraživanje pokazalo da jedna stvar sve više ljuti kandidate za posao

Godina za nama bila je izazovna u mnogim aspektma, kako za poslodavce tako i za one koji su bili u potrazi za prvim ili novim zaposlenjem.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, AndreyPopov
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

I pored uticaja pandemije na tržište rada i umanjen broj poslovnih mogućnosti, kandidati koji su u potrazi za poslom su putem sajta poslovi.infostud.com dali svoj sud o načinu na koji su poslodavci organizovali proces selekcije i regrutacije u svojim kompanijama.

U okviru istraživanja "Oceni put do posla", ove godine je svoj sud dalo 14.766 kandidata na 17.591 konkursa i 5.811 pojedinačnih poslodavaca.

"Beleži se pad broja ocenjenih prijava što se može pripisati kriznoj godini pod uticajem pandemije, time da su poslodavci bili u drugim problemima i možda nisu toliko uspeli da se posvete sve većem broju kandidata koji je konkurisao", navodi se u saopštenju ovog sajta.

Kao i prethodnih godina ovom prilikom je ocenama od 1 do 5 bodovan način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.

Iako je procenat izostanka povratne informacije godinama unazad bio u padu gde je prošle godine iznosio 76%, ove godine je on ponovo skočio na 84%, čime smo se vratili na period iz 2015/16. godinu. Izostanak povratne informacije je ujedno i stavka koja je dobila najnižu prosečnu ocenu 1.6.

Izostanak povratne informacije, po kandidatima, u velikoj meri utiče na sam imidž kompanije, te je 68% anketiranih reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca, a preko 72% kandidata ne bi preporučili bliskim osobama da konkurišu na oglase tog poslodavca.

Način na koji je kompanija zakazala test ili intervju je dobio najvišu prosečnu ocenu 4, a prate ga procesi kao što su dobijene informacije o radnom mestu za koje su kandidati konkurisali (opis posla, dužnosti, radni uslovi...) i brzina završetka procesa selekcije su ocenjene najvišim ocenama 3.7, odnosno 3.6.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 189 idi na stranu