Položen temeljac za Tojo tajers u Inđiji; Vučić: Izvoz kompanije će biti 240 miliona € VIDEO

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike guma japanske kompanije Tojo tajers u Inđiji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2020.

08:09

Default images

Reč je o jednoj od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju guma koja će napraviti fabriku u Severoistočnoj industrijskoj zoni opštine Indija, na dva kilometra od centra mesta, a prenos je mogao da se prati na TV B92 i B92.net.

Foto: Printskrin, TV B92
Vučić: Kompanija će biti jedan od najvećih izvoznika iz Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je danas, na ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku japanskog Tojo tajersa u Inđiji, da je reč o investiciji od ogromnog značaja, a da će ta kompanija biti jedan od najvećih izvoznika iz Srbije.

"Izvoz Tojo tajersa biće na nivou od 240 miliona evra, i to će biti jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije", rekao je Vučić.

To su, kaže, ogromni podsticaji za razvoj srpske ekonomije, ali još važnije je što, posle ovog ulaganja, očekujemo i dolazak novih japanskih kompanija.

"Ovo je važna stvar za Srbiju, od ogromnog značaja", naglasio je Vučić.

Precizirao je da je reč o investiciji od 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiju, zbog čega je zahvalan svima u Japanu koji su radili na tome, kao i svima u našoj zemlji koji su, u žestokoj konkurenciji, uspeli da se izbore za veliku i moćnu kompaniju.

"To nije pitanje jednog ili dva sastanka, poregovore smo počeli u maju 2017. godine. Tri i po godine su trajali razgovori i pregorovi da biste jednog giganta doveli u Srbiju, da imate ovako važnu investuticju za Inđuju, Vojvodinu i celu Srbiju", rekao je Vučić.

Poručio je građanima Inđije da je sa ovom fabrikom "njihova budućnost zagarantovana".
Foto: Printskrin, TV B92
Katsumata: Ovo je dosad najveća investicija Japana u Srbiji

Takahiko Katsumata, ambasador Japana u Republici Srbiji, rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je danas tu, dok se slavi dolazak takve investicije.

"To je dosad najveća investicija Japana u Srbiji. Nadam se da će ovaj projekat pomoći kompaniji da se proširi na evropska tržišta. Želeo bih da se zahvalim predsedniku Srbije, cenim podršku koju je ova investicija dobila od Vlade", naveo je.

Ovo je, kako je dodao, njegova prva ambasadorska pozicija.

"Drago mi je što ću raditi na osnaživanju dobrih odnosa Srbije i Japana i smatram da je promocija naših ekonomskih odnosa jako bitna", istakao je.

Ambasador je izrazio i očekivanje da će investicija ohrabriti i druge japanske kompanije da ulažu u Srbiju.
Foto: Printskrin, TV B92
Gak: Imali smo 29 sastanaka

Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija, poželeo je dobrodošlicu svima koji su došli u ovu opštinu.

"Inđija zahvaljujući ovoj investiciji postaje krupnim slovima upisana ne samo na privrednoj mapi Evrope, nego i čitavog sveta. Kompletno smo uradili asfalt, struju, vodu, gas, kanalizaciju. Opremljeno je 97 hektara ove industrijske zone", rekao je.

Gak je napomenuo da su potpisali 11 novih ugovora za investicije, od kojih je za već četiri počelo sprovođenje

"Najvažnija investicija u istoriji Inđije je upravo ova - Tojo Tajers", naglasio je prvi čovek opštine.

On je kazao da su pregovori trajali 3 godine, te da je održano čak 29 sastanaka zbog navedenog projekta.

Piksi: Čestitam predsedniku Srbije

Bivši fudbaler Dragan Stojković Piksi kazao je da mu je ukazana velika čast što stoji danas tu, u veoma važnom momentu za Japan i Srbiju.

"Ne treba previše da vam govorim koliko meni Japan znači, tamo sam proveo predivne godine", poručio je.

On je dodao da je ovo grandiozni projekat i tim povodom čestitao je predsedniku Aleksandru Vučiću i svim učesnicima.

Uz to, predsednik Vučić zahvalio se na podršci i Piksiju, ali i Stevanu Diki Stojanoviću.
Foto: Printskrin, TV B92
Šimicu: Našli smo savršeno okruženje baš ovde u Srbiji

Generalni direktor korporacije Tojo tajers Takaši Šimicu izjavio je da će gradnja te fabrike biti završena do aprila 2022. godine.

Fabrka u Inđiji će do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona Tojo guma, rekao je Šimicu obrativši se onlajn na svečanosti kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Pažljivo smo tražili lokaciju, konkurencija je bila veoma jaka i našli smo savršeno okruženje u Srbiji", kazao je Šimicu.

Istakao je da će fabrika u Inđiji snabdevati tržišta u Evropi, na Bliskom istoku, Africi i Severnoj Americi.

"Iako je ovo već osma fabrka kompanije Tojo, ona će imati veoma bitnu ulogu u unutar našeg globalnog lanca snabdevanja", naglasio je on.

Šimicu je rekao da će se u fabrici u Srbiji koristiti najnovija tehnologiju i proizvoditi najkvalitetniji proizvodi po najkonkurentnijim cenama, kao i na energetski efikasan način.

"Naš cilj je da prozvodimo gume, u potpunosti u skladu sa Tojo filozofijom koja podrazumeva promovisanje lokalnog privrednog rasta i otvaranje novih radnih mesta, uz smanjenje ugljeničnog otiska i uz pomoć novih tehnologija. Naš plan jeste da završimo sa izgradnjom fabrike u Srbji do aprila 2022. godine, kada proizvodnja treba i da počne".

Veoma smo zadovojni što možemo da otvorimo nova radna mesta i pospešimo privredni razvoj Srbije i Inđije, dodao je on.

"Unapred se radujemo danu kada ćemo moći da posetimo Srbju i pridružimo vam se na proslavi proizvodnje naše prve gume ovde", naglasio je on. O fabrici i kompaniji

Glavni izvođač radova na izgradnji hale koja će zahvatati oko 20 hektara, kako je rekao, biće japanska kompanija Takenaka, ali da će biti mesta i za naše građevince kao podizvođače. Rok izgradnje je 17 meseci, nakon čega se očekuje da fabrika godišnje proizvodi pet miliona guma premijum klase za tržište Evrope i Rusije.

Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 64 hektara i neophodnu infrastrukturu. Tojo tajers bi, kako je ranije najavljeno, u novom pogonu trebalo da zaposli 537 radnika čije plate će biti iznad proseka u Srbiji.

Japanski gigant osnovan je 1945. godine, sa sedištem grupacije u Osaki. Poslovne aktivnosti grupe zasnivaju se na tri osnovne grane - gume, automobilska tehnologija i hemikalije. Gume Tojo tajers prisutne su u Evropi više od 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: