Mali: "Izdvajanja za zdravstvo 386,3 milijarde dinara"

U 2021. godini za zdravstvo će ukupno biti izdvojeno 386,3 milijardi dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIĆ
Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIĆ

To je za oko 75 milijardi dinara više nego ove godine i 100 milijardi dinara više nego 2019. godine

Kako je dodao na današnjoj raspravi u Skupštini Srbiji, najveći deo predviđen je za RFZO i to 353 milijardi dinara.

Mali je rekao da je ove godine za zdravstvo izdvojeno 311 milijardi dinara, a da je u 2019. taj budžet iznosio 289 milijardi dinara.

"Samo za godinu dana, od 2019. do 2021. biće 100 milijardi dinara, to je enormna cifra za veće ulaganje u zdravstvo", kaže Mali.

U to, dodaje, nisu uračunata ulaganja koja su vezane za Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima, gde je predviđeno dodatnih 15,2 milijardi dinara za zdravstvo.

Tako je naveo da je iz tih sredstava za narednu godinu namenjen novac za opremu za Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić" i Institut za onkoligiju, za Institut za infektivne i tropske bolesti, za radove na izgradnji bolnice Dedinje 2, za opšte bolnice u Aranđelovcu, Loznici, Vrbasu, Surdulicu, Smederevskoj Palanci, Vranju, Kikindi, Pirotu i Prokuplju.

Takođe, ta sredstva su namenjena i za KC Vojvodine i Dom zdravlja Novi Sad, za domove zdravlja u Valjevu, Velikom Gradištu, Vrnjačkoj banji i Majdanpeku, kao i za Zavod za javno zdravlje Kraljevo.

"Ukupno 15,2 milijardi dinara na planiranih 386,3 milijardi dinara za zdravstvo i tako dolazimo do ogromne sume novca za zdravstvo koja pokazuje opredeljenost Vlade da se dodatno ojača zdravstveni sistem", napomenuo je Mali.

Naveo je da je mnogo novca uloženo u zdravstvo ne samo ove, nego i prethodnih godina.

Kaže da smo ove godine uradili istorijsku stvar i za četiri meseca izgradli potpuno novu kovid bolnicu u Batajnici, a da će druga nova kovid bolnica u Kruševcu biti otvorena za oko 10 dana.

"Dodatno smo uspeli da povećavamo i plate medicinskim radnicima 10 odsto u apilu, plus jednokratna pomoć od 10.000 dinara i od 1. januara 2021. plate u zdravsvu će biti veće pet odsto", rekao je Mali.

Naveo je da je budžet za retke bolesti u 2021. usaglašen sa RFZO i onima koji se bave tom oblašću.

Poslanici danas razmatraju amandmane na predloženi budžet za 2021. na koji je podento četiri amandmana od kojih su priohaćeni amandmani vlade.

Kako je rekla poslanica SNS predsednica Odbora za finansije Aleksandra Tomić, vladini amandmani se odnose na preraspodelu sredstava za budžet Kancelarije za KiM, i definisanje sredstava u budžetu Ministarstva kulture i informisanja, odnosno oko 700 miliona dinara za filmsku industriju.

Amandman na predloženi budžet podenelo je i nekoliko poslanika, među kojima su Šaip Kamberi i Enis Imamović, a kojim je zatraženo dodatnih 50 miliona dinara za finasiranje kapitalnih projekta u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Predlog budžeta za 2021. godinu predviđa ukupne prihode od 1.336 milijardi dinara, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budžeta iz 2020, kao i ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara, što je smanjenje od skoro 15 odsto u odnosu na rebalans budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 189 idi na stranu