Mali: "Od 1. januara plate medicinskih radnika veće za 5 odsto, povećanja će biti i za ostale"

Ministar finansija Siniša Mali kazao je da se danas pred poslanicima nalaze četiri zakona i jedna odluka koja je jako važna.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.12.2020.

10:15

Mali:
Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIÆ

Kako je dodao, u pitanju je odluka o jednokratnoj pomoći penzionerima.

Ministar je na današnjoj raspravi u Skupštini Srbije rekao da će biti reči i o završnom računu Republike Srbije za 2019. godinu.

"Ovo je prva godina nakon 18 godina da paralelno kako razmatramo budžet za sledeću govorimo i o računu za ovu godinu, što je veliki uspeh", naglasio je i podsetio da je parlament prošle godine usvojio 18 završnih računa budžeta za prethodnih toliko godina.

Završni račun urađen je u skladu sa zakonom, poručio je ministar i rekao da su ukupni prihodi 1.328 milijardi, rashodi i izdaci 1.296 milijardi dinara, a suficit 32 milijarde i 178 miliona dinara. Naveo je da je ukupno učešće javnog duga na dan 31. decembar 2019. bilo 52 odsto, odnosno 23,9 mijlijardi evra, da je nivo javnog duga porastao u 2020. godini, ali da je pod kontrolom.

"Odgovorna ekonomska politika i teške reforme koje je počeo Aleksandar Vučić dok je bio premijer, doveli su do toga da smo četiri godine zaradom imali suficit", kaže Mali

Mali kaže da učešće javnog duga za narednu godinu i deficit od tri odsto daje mogućnost da već naredne godine nastavimo smanjenje učešća javnog duga i da dođemo do 57,5 odsto.

On je naveo da nas je "ove godine omela pandemija koronavirusa", ali i napomenuo da budžet za 2021. daje nadu da ćemo se, sa nikad većim investicijama i stopom rasta od šest odsto, vratiti na dobre rezultate postignute prošle godine.

Mali je ocenio i da je u budžetu za 2020. bilo dovoljno prostora za podršku veću od šest milijardi evra tokom najveće ekonomske krize uzrokovane koronavirusom.

Zapošljavanje u javnim preduzećima

Mali se u svom izlaganju osvrnuo i na zapošljavanje u javnim preduzećima, istakavši da kvalitet njihovih usluga mora da raste iz godine u godinu. Naime, izmenama Zakona o budžetskom sistemu predviđena je fleksibilnija kontrola zapošljavanja u javnom sektoru shodno potrebama za kadrom, kao i povećanje plata za pet odsto u javnom sektoru u 2021. godini.

On je u Skupštini Srbije rekao da za nova zapošljavanja u institucijama, ustanovama i preduzećima više neće biti neophodno odobrenje vladine komisije za zapošljavanje. Objasnio je da se uvodi malo fleksibilniji sistem, uz određeno ograničenje u zapošljavanju, umesto dosadašnjeg sistema kontrole, odnosno principa da za svakog novozaposlenog mora da se dobije odobrenje vladine komsije.

Mali je naveo da će tako institucije, ustanove i preduzeća da zapošljavaju shodno njihovim potrebama i novcu koji imaju, ali uz ograničenje da ne mogu zaposliti više od 70 odsto novih radnika u odnosu na broj zaposlenih koji su prethodne godine otišli iz tih institucija, ustanova i preduzeća.

"To znači da, ukoliko je 10 zaposlenih u jednoj ustanovi napustilo tu ustanovu tokom protekle godine, maksimalan broj novozaposlenih može biti sedam bez prethodne saglasnosti vladine komisije", rekao je Mali.

Tim rešenjem, prema njegovim rečima, institucije, ustanove i preduzeća preuzimaju veliku odgovornost na sebe, odlučuju o tome da li im je potrebno novo zapošljavanje.

Povećanje plata

Izmene Zakona o budžetskom sistemu, kaže Mali, definišu i procenat povećanja plata u javnom sektoru u 2021.

Najavio je da će plate od 1. januara 2021. za sve medicinske radnike biti veće za pet odsto, a za sve ostale je predviđeno je najpre povećanje od 3,5 odsto, a potom od aprila iduće godine za dodatnih 1,5 odsto.

On je pozvao poslanike da podrže izmene zakona.
Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIÆ
Pomoć penzionerima

Ministar finansija je potvrdio da će najavljena jednokratna pomoć penzionerima u iznosu od 5.000 dinara biti sprovedena 18. decembra. Preciznije, na adrese 1,717 miliona penzionera u Srbiji stići će pomenuta pomoć, a kako je ocenio Mali, penzije u Srbiji su stabilne.

Mali je u Skupštini Srbije, gde je obrazložio nekoliko zakona, rekao da se izmena Finansijskog plana PIO fonda stvaraju preduslovi za isplatu jednokratne novčane pomoći od 5.000 dinara penzionerima.

"To je ogroman uspeh za nas. Na kraju veoma teške godine, kada je Srbija pokazala koliko je jaka i koliko je mogla da pomogne u ublažavanju negativnih posledica epidemije korona virusamgone, poslednja u nizu mera je upravo podrška za najstarije", rekao je on.

Podsetio je da je u aprilu isplaćena jednokratna pomoć penzionerima od po 4.000 dinara, a da sada stiže još po 5.000 dinara.

Ministar je rekao da će od 1. janura 2021. godine, po švajcarskoj formuli, penzije biti povećane za 5,9 odsto. Dodao je da su i manja izdvajanja iz budžeta za PIO fond jer, kaže, rastu prihodi tog fonda od uplate doprinosa.

"To je rezultat odgovorne ekonomske politike. Očekujem podršku za ovu odluku", naveo je Mali.

Komercijalna banka, gondola, sport...

Do kraja godine, kako je naveo, pronaći će se i strateški partner za Komercijalnu banku, od čega se očekuje priliv od 400 miliona evra, a najveći deo tih sredstava biće iskorišćen za vraćanje starih skupih kredita, među kojima je i kredit uzet od Azerbejdžana 2012. godine, naveo je ministar finansija Siniša Mali.

On je u Skupštini Srbije, gde je obrazložio nekoliko zakona, među kojima su i izmene Zakona o javnom dugu, rekao da prihodi od Komercijalne banke nisu uračunati u budžet.

"Te prihode nismo računali, jer smo hteli da budemo konzervativni i realni. To će se desiti i to je važno. Skoro polovinu novca, 170 miliona evra, iskoristićemo za vraćanje strarih skupih kredita, među kojima je i kredit uzet od Azerbejdžana 2012. po kamatnoj stopi od četiri odsto", kaže Mali.

Ministar finansija je rekao da, ako vratimo kredit Azerbejdžanu, dodatno ćemo smanjiti učešće javnog duga u BDP-u za 0,4 odsto.

"Stvaramo bolju i sigurniju budućnost za našu decu. Ne želimo da im ostavimo skupe kredite", rekao je Mali i naveo da je reč o kreditima koje je uzela prethodna vlast.

Mali je rekao da je najvažnija stvar u izmenama Zakona o javnom dugu stvaranje malo fleksibilnije procedure kako bi mogli da se smanje troškovi zaduživanja.

"Projekcija centralnog nivoa javnog duga je 57,9 odsto. Daleko smo ispod Mastrihta i nivoa od 60 odsto, uprkos pandemiji", kaže Mali.

On se osvrnuo i na to da su Skijališta Srbije već krenula u realizaciju projekta izgradnje gondole Brzeće - Mali Karaman, koja će spajati podnožje Kopanika sa njegovim vrhom.

"To nije mala investicija - 3,2 milijarde dinara", precizirao je.

U planu su i izdvajanja sredstava iz budžeta za brojne sportske manifestacije, ali i unapređenje fiskulturnih sala.

"Obezbeđen je i novac za multifunkcionalni objekat u Beogradu za šest sportova. Za to je izdvojeno više od milijarde dinara", napomenuo je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: