"Povećanje plata i penzija ne ugrožava markoekonomsku stabilnost"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini da povećanje plata u javnom sektoru i penzija, ne može da ugrozi makroekonomsku stabilnost zemlje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.12.2020.

14:05

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Razlog je to što se smanjuje njihovo učešće u BDP-u.

"Ove godine učesće plata u BDP-a je 10,4 odsto, a naredne godine biće 10 odsto. Učešće penzija će biti smanjeno sa 10,6 odsto ove godine, na 10,4 odsto BDP-a u 2021. godini", kazao je Mali.

"Dakle, ne povećavamo učešće plata i penzija u našem BDP-u. Sa druge strane, želimo građanima da ublažimo negativne posledice panedmije", naveo je Mali.

Ističe da je zaključak MMF-a da to neće ugroziti makroekonomsku stabilnost naše zemlje, kao i da ostaje crvena linija nivo javnog duga od 60 odsto BDP-a, što predviđa i predlog budžeta za 2021.

Kada je reč o javnim preduzećima, Mali kaže da ona sada nisu ista kao pre šest ili sedam godina, pošto ta preduzeća kumulativno više ne prave gubitke već prave dobitak.

"U poslednje dve godine otkada sam ministar finansija razgovram sa njima pred kraj godine o uplati 50 odsto njihove dobiti, što je po zakonu, u budžet Srbije."

Mali je naglasio da javna preduzeća više nisu fiskalni rizik za zemlju, kao što su pre bila RTB Bor, Železara...

"Jedan od reformskih ciljeva MMF-a je i privatizacija Petrohemije u Pančevu, što je jedina privatizacija na kojoj oni insistiraju", dodao je Mali.

Tokom rasprave o Predlogu budžeta za 2021. godinu direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izneo je pojedine nesaglasnosti sa Fiskalnim savetom Srbije i ocenio da taj državni organ ponavlja pojedina zapažanja godinama, a da su se stvari menjale.

Kovačević je rekao da je budžet za sledeću godinu razvojni, makroekonomski izbalansiran i konsolidacioni u odnosu na ovu godinu, kao i da je funkcionalno i socijalno progresivan.

Dok je Kovačević kritikovao FSS, javio se Pavle Petrović koji je primetio da se “dosta neubičajeno” diskutuje o predlogu budžeta za 2021.godinu, pa je onda on imao primedbe na Kovačevićeva izlaganja i pozvao ga da sve ocene napiše.

Diskusija Pavla Petrovića i Miladina Kovačevića uznemirila je poslanika SNS Veroljuba Arsića koji je podsetio goste da su u Skupštini Srbije i da se ne održava “okrugli sto” već sednica Odbora za finansije.

"Ovo je sednica skupštisnkog radnog tela, ovde smo valjda mi poslanici koji učestvujemo u debatama. Ovde smo valjda mi poslanici koji hvalimo ili kritikujemo izveštaje. Ako diskutanti imaju primedbe na ocene jedno drugog, onda da držimo odvojene sednice. Nismo mi ovde došli da slušamo tu raspravu”, rekao je Arsić.

On je istakao da poslanici nisu publika i da su se teze zamenile.

"Mi smo ti zbog kojih su ovde i ministar i guverner NBS i drugi gosti, ali ako oni imaju međuosbnih problema, to ne može ovde da se reši”, rekao je Arsić.

Arsić je najavio podršku budžetu za 2021.godinu, ali je ocenio i da se Fiskalni savet Srbije bavi politikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: