Mali: Nećemo dozvoliti da propadne Er Srbija

Nećemo dozvoliti da propadne Er Srbija, poručio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 05.12.2020.

13:06

Mali: Nećemo dozvoliti da propadne Er Srbija
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

On je istakao da će država pomoći svojoj nacionalnoj aviokompaniji tako što će pokriti gubitke nastale tokom pandemije kovida 19.

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je u izjavi Tanjugu da će država pomoći svojoj aviokompaniji na isti način kao što su to uradile i sve druge evropske zemlje.

"EU je rekla vrlo precizno - možete da pomognete svojoj aviokompaniji kao što pomažu ostale države u EU, ali samo za pokriće gubitaka koji su nastali usled korona virusa odnosno pandemije", naveo je Mali.

Objašnjava da država prema regulativi EU nema pravo da pomaže Er Srbiji i da to nije ni činila zbog direktiva EU o državnoj pomoći EU, ali da sada to može da uradi pod određenim uslovima.

Vlada Srbije zato donela uredbu o pomoći nalik uredbama koje su donele i ostale zemlje EU, dodao je ministar.

"Onda se neki nađu pametni i kažu da ćemo mi da pokrijemo sve gubitke. Pa, nema gubitaka iz prethodnog perioda, već samo iz ovog perioda", naglasio je Mali.

Podseća da avioindustrija trpi najveće gubitke zbog pandemije i nemogućnosti putovanja i navodi da je, na primer, nemačka vlada Lufthanzi dala podršku od ukupno devet mlijardi evra, od čega šest milijardi za dokapitalizaciju i tri milijarde evra garancija za nove kredite, a francuska vlada sedam milijardi evra pomoći za Er Frans.

Ističe da je u Srbiji sve pod vrlo striktnom kontrolom regulatora Evopske komisije, koji nagledaju svaki vid državne pomoći, bez obzira da li je u pitanju Er Srbja ili nekad Želenzara ili neko drugo javno preduzeće.

"Tako da smo tu veoma precizni i imamo veoma dobro definisanu regulativu, identičnu onoj koja postoji u EU. Država Srbija ne radi tu ništa drugačije ili ništa više od onoga što rade i ostale evropske zemlje shodno regulativi koju imaju", ističe ministar finansija.

Podseća da je kada je počela pandemija puno značilo to što imamo svoju aviokompaniju, jer smo sa njom uspeli da vratimo naše građane koji su bili širom sveta i dopremili neophodnu medicinsku opremu i sredstva.

"Da nismo imali našu nacionalnu aviokompaniju i da smo zavisili od drugih, pitanje je da li bismo našli tu opremu, lekove i sve što je bilo neophodno", rekao je Mali Tanjugu.

Mi zato nećemo da dozvolimo da propadne naša nacionalna aviokompanija, poručio je Mali.

"Podsetiću i Fiskalni savet i naše građane, da Er Srbija od trenutka kada smo ušli u zajedničko paratnerstvo sa Etihadom, ima pozitivne rezultate i da nije gubitaš. Pozitivno poslovanje je bilo do početak ove godine", kaže ministar.

Naglasio je da je sve što se tiče Er Srbije javno i transparentno

"I odgovor na bilo kakvu kritiku je: Da, pomoći ćemo Er Srbiji. Ta kompanija, takođe, prolazi kroz proces restrukturiranja - smanjuje plate i broj zaposlenih uz otpremnine, ukida pojedine nerentabilne linije... Tako da se ne radi tu o tome da mi njima pomažemo blanko, pa sad nije važno šta i kako. Ne, oni već rade svoj deo posla kao i druge aviokompanije u svetu", naveo je Mali.

To znači, dodaje ministar, da Er Srbija prilagođava svoj način poslovanja i broj zaposlenih trenutnoj situaciji, a da je država tu da pomogne svojoj avikompaniji da preživi ovu krizu i da se nakon toga vrati na staze uspeha koje je imala do počekta pandemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: